USA varují Česko: Na Nový rok budete mít potíže

17.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Už třetí varování dostala letos ČR za lehkomyslný přístup k přípravě klíčových počítačových systémů na přelom tisíciletí

Už třetí varování dostala letos ČR za lehkomyslný přístup k přípravě klíčových počítačových systémů na přelom tisíciletí. Americké ministerstvo zahraničí včera zveřejnilo seznam zemí, jejichž počítačovým sítím se nevyhnou problémy s příchodem roku 2000.

Počítače, jejichž systém se nevypořádá s přechodem na magické datum, mohou vyřadit z provozu telefony, vodovody a další životně nezbytné služby v Rusku Číně a hlavně na Ukrajině. "Posílit opatření proti kolapsu počítačů by ale měly i některé země východní Evropy v čele s ČR," píší američtí diplomaté. Ze západních států zanedbala tento problém podle ministerstva zahraničí USA jen Itálie.

Aktuální upozornění není prvním signálem upozorňujícím ČR na špatnou přípravu na hrozící počítačové problémy. Naše nepřip

ravenost se probírala už letos v červnu na konferenci v New Yorku. O dva měsíce později potom zveřejnil vlivný britský týdeník The Economist nelichotivé porovnání "příprav " v jednotlivých zemích. V přípravách na rok 2000 se ČR řadí do spodních pater tabulky. Před námi jsou například Tunisko nebo Chile.

Zdroj: LN z 16. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU