O privatizaci Komerční banky projevili zájem jen čtyři investoři

20.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


O koupi státního podílu v Komerční bance projevily zájem čtyři renomované bankovní instituce. ČTK to v pátek řekl člen Řídícího výboru pro privatizaci bank a náměstek ministra financí Jan Mládek bez dalších podrobností.

V porovnání se svými dvěma předchůdkyněmi tak vyjádřilo o KB zájem zatím nejméně investorů. O ČSOB již prodané belgické KBC Bank se v první vlně zajímalo 13 společností, o Českou spořitelnu, která nyní čeká na zaslání nezávazných nabídek, podle dostupných informací sedm institucí.

Jediným známým uchazečem o část státního podílu v Komerční bance je tak nyní Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), která nebyla podle informací ČTK do počtu čtyř uchazečů započítána.

EBRD se nedávno obrátila na vládu s tím, že by ráda nabyla v KB majetkový podíl v rozsahu kolem deseti procent. Tento podíl jí bylo doporučeno koupit od Investiční a Poštovní banky (IPB), jejíž akcionáři jednající ve shodě drží v KB zhruba 15 procent akcií. Jednání IPB a EBRD již začala a měla by být uzavřena během následujícího týdne.

Stát nyní drží v KB prostřednictvím FNM 48,7 procenta akcií, valná hromada schválila navýšení základního jmění ze současných 9,5 miliardy Kč až o dvojnásobek. Navýšení je však zatím nejisté vzhledem k žalobě menšinového akcionáře.

Privatizaci by mohl zkomplikovat i trvající spor se slovenskou stranou ohledně 13 procent akcií KB, které mají být vyměněny za podíl ČR ve Všeobecné úvěrové bance.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ