Radní rozhodli o navýšení základního jmění PMB z prostředků města

22.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pražští radní včera rozhodli o navýšení základního jmění První městské banky (PMB) o 350 miliónů korun z prostředků města tak, aby PMB splnila všechna kritéria České národní banky. Vložené peníze by měl městu vrátit budoucí strategický partner. "Předpokládám, že uzavřeme s Investiční a Poštovní bankou nebo s jinou společností takovou dohodu o spolupráci, abychom těch 350 miliónů korun dostali zpátky," řekl na včerejší tiskové konferenci náměstek primátora pro ekonomiku Jiří Paroubek.

Na mimořádné valné hromadě, která se uskuteční 30. září, dojde nejprve ke snížení základního jmění PMB ze současných 850 miliónů na 276 miliónů korun. Druhým krokem pak bude podle Paroubka úpis nových akcií městem v celkové hodnotě 350 miliónů korun. Tato částka umožní hradit ztrátu z předchozích let i očekávanou ztrátu letošního roku ve výši 120 miliónů korun. "K 31. 12. 1999 budeme nad požadovanou hranicí 500 miliónů korun základního jmění," dodal.

K úpisu dojde zřejmě pouze ze strany města. "IPB se neúčastnila navyšování loni v prosinci, takže je ta legrace s tvorbou opravných položek nic nestála, ale obecně proti IPB nemám výhrad," řekl dnes primátor Jan Kasl. Skupina IPB vlastní v PMB 25procentní podíl.

"Ve standardním výběrovém řízení uvízla pouze jediná firma, a to společnost ECM. Její nabídka je však neakceptovatelná," řekl Paroubek. Proto město začalo jednat s IPB o převzetí majority v PMB.

"Pracujeme na smlouvě mezi městem a IPB," uvedl dále Paroubek s tím, že v horší verzi bude mít IPB právo na odkoupení za 350 miliónů korun za určitých podmínek, které si stanoví. Cílem města je dostat se v PMB, kde v současné době vlastní 73 procent základního jmění, na hranici 34 procent. "Město má u PMB miliardy korun na běžných účtech a chce mít nad ústavem kontrolu i v případě, že z něho třeba kapitálově odejde," zdůraznil Paroubek.

Město si bude podle Paroubka ve smlouvě klást podmínku, aby mohlo své depozitní účty nadále vést u jiných bankovních domů, kde je to výhodnější. Příspěvkové a rozpočtové organizace spadající pod pražskou radnici a městské části budou zřejmě mít své účty u PMB, ale nikdo je nutit nebude, dodal.

Problémy banky vyplývají z vysoké tvorby opravných položek k úvěrům. Podle Paroubka se však situace v PMB nijak výrazně neodlišuje od špatné situace v bankovním sektoru. "Doposud byla podána čtyři trestní oznámení proti bývalým vrcholným pracovníkům banky, včetně bývalého šéfa představenstva," uzavřel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ