ČNB rozhodla odebrat Moravia Bance bankovní licenci

24.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovní rada České národní banky rozhodla na svém čtvrtečním zasedání v rámci správního řízení odejmout Moravia Bance povolení působit jako banka. ČTK to dnes řekl mluvčí ČNB Martin Švehla. Důvodem je dlouhodobé přetrvávání závažných nedostatků v činnosti Moravia Banky, dodal.

"V průběhu správního řízení nepředložila Moravia Banka žádné konkrétní podklady, dokládající prokazatelné odstranění zjištěných nedostatků a pominutí důvodů, které vedly k zahájení správního řízení," uvedl Švehla.

Rozhodnutí však dosud nenabylo právní moci, protože Moravia Banka má 15 dnů na to, aby podala proti rozhodnutí rozklad. Bankovní rada centrální banky rozhodla se souhlasem ministerstva financí vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997, ve čtvrtek 2. září. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Moravia Banka již předložila podklady pro výplaty vkladů svých klientů a Fond pojištěný vkladů rozhodl o zahájení výplat od 11. října prostřednictvím Investiční a Poštovní banky.

Vyplaceno bude asi 4,8 miliardy korun. Celkem činí vklady klientů u Moravia Banky asi 7,7 miliardy korun, přičemž objem pojištěných vkladů dosahuje 6,7 miliardy Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ