Platit kartou zatím lze pouze ve větších nákupních centrech

28.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platit v obchodech platebními kartami denní nákupy je ve světě běžné

Platit v obchodech platebními kartami denní nákupy je ve světě běžné. V ČR tomu tak zatím není. Přijímají je především hypermartkety, obchodní domy a větší prodejny v Praze a v krajských městech. V supermarketech a samoobsluhách, kde většina lidí nakupuj

e potraviny, plastikovou kartou také zpravidla neplatíte.

Výhody jsou značné

Různé typy karet, jako například VISA, American Express nebo Eurocard/Mastercard a další, dnes nabízí svým klientům většina bankovních domů. Umožňují jejich majitelům přístup k účtu 24 hodin denně prostřednictvím bezhotovostního placení v obchodech nebo výběr hotovosti z bankomatu. Nákupy vyjdou levněji, než když jejich majitel vybírá peníze z bankomatu nebo na přepážce a platí hotově. Placení kartou je pro klienta zpravidla bez poplatku.

Např.

IPB má dnes uzavřeny smlouvy s 1500 obchodníky, kteří využívají jak mechanické, tak i elektronické terminály pro uskutečnění platby. Česká spořitelna uzavřela dosud smlouvy s 10 tisíci provozovnami a 5,5 tisíce obchodních partnerů, s 20 000 obchodními místy má smlouvy rovněž Komerční banka. Z toho je 450 čerpacích stanic, 250 supermarketů a nákupních středisek. Jaké karty obchodník přijme, zákazník pozná již podle nálepek na dveřích obchodů.

Obchodníci se mají co učit

Bankéři si zase stěžují na to, že zaměstnanci prodejen nejsou ochotni se učit pracovat s novými zařízeními na přenos dat. Špatné podle nich také bývá, když se prodejna vybaví pouze jedním terminálem, takže zákazník,který platí kartou, zdrži prodavače a ostatní kupující musí čeka

t. "To by se mělo odstranit, protože platba na kartu probíhá stejně rychle, jako když člověk platí hotově, ne-li rychleji," řekl Právu Karel Tejkal z IPB.

Procento zákazníků, které platí kartami se podle představitelů společnosti, Tesco neustále zvyšuje. Všechny její obchodní domy a hypermarkety přijímají karty Visa, American Express, Eurocard/Mastercard a OK karty (Tesco, Multiservis).

Podle vyjádření tiskové mluvčí nadnárodního koncernu Ahold lze nakupovat na karty v jejich 17 obchodech typu PRIMA a dvou hypermarketech. Do supermarketů MANA se zatím tento platební systém zavádět nebude, protože je dle vyjádření ředitele firmy Antona van Gorpa drahý.

"Banky si účtují 1,5 procenta z každého takto zaplaceného nákupu. Abychom udrželi příznivé ceny pro zákazníky, nemůžeme na tyto podmínky přistoupit," uvedl van Gorp.

Kolik lidí platí kartou

(v % obyvatel

ČR)

 

1996

7,6 %

1997

10,05 %

1998

11,4 %

Zdroj: Právo z 25. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ