Důchod vylepší penzijní pojištění

04.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Důchod poskytovaný státem tvoří v dnešní době přibližně 45 procent průměrné hrubé mzdy a má se dále snižovat

Důchod poskytovaný státem tvoří v dnešní době přibližně 45 procent průměrné hrubé mzdy a má se dále snižovat. Zvláště lidé s vyššími výdělky musí počítat s tím, že se dále zvýší propastný rozdíl mezi tím, co vydělávají a jaký důchod dostanou.

Podle Tomáše

Cipry z Matematicko-fyzikální fakulty UK občan, jehož hrubý měsíční plat je 11 688 korun (což je zhruba loňská průměrná úroveň v ČR), obdrží při 40 letech pojištění důchod 5892 korun. Při dvojnásobně vysokém hrubém platu 23 376 činí důchod tak klesá z 50 na pouhých 28 %.

K možnostem, jak si příjmy v důchodu vylepšit, patří penzijní připojištění.

Výhodou penzijního připojištění. Výhodou penzijního připojištění je to, že ho stát významně podporuje. Kromě státního příspěvku, který se poskytuje až do výše 150 korun měsíčně, od ledna příštího roku přibude i daňové zvýhodnění. Od základu daně z příjmů bude možné odečíst to, co člověk uloží nad 500 korun měsíčně, maximálně však 1000 korun (za rok 12 000 korun). Připojištění tak bude lákavější i pro lidi s vyššími příjmy. Určitým rizikem je, že penzijní fondu u nás stále nefungují tak jako ve stabilní tržní ekonomice. Původně bylo schváleno 46 fondů, dnes je jich 24. Některé zkrachovaly, jiné se sloučily a vytvořily subjekty, které mají na trhu penzijních fondů větší váhu.

Pojiš

ťovny jsou zatím bez jakýchkoli daňových úlev, ale jsou naopak stabilnějším prvkem na finančním trhu. Většinou se opírají o zkušenosti a tradice zahraničních domů, které na trhu pojišťoven působí již dlouhá léta.

Zatím se lidé v

ČR pojišťují na nižší částky než v zemích EU. V roce 1997 dosáhlo průměrné roční pojistné na jednoho občana 1104 Kč. Například ve Švýcarsku platili ročně občané v přepočtu 93 702 korun, v Dánsku 36 915 korun a ve Velké Británii 55 200 korun.

 

Zdroj: Právo ze 2. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU