Vývoj zahraničního obchodu v lednu - srpnu 1999

08.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


V srpnu se zrychlila jak dynamika dovozu, tak i vývozu

V srnu se zrychlila jak dynamika dovozu, tak i vý

vozu. V porovnání se stejným měsícem minulého roku dovoz vzrostl o 13,0 % a vývoz o 16,4 % (v běžných cenách), což bylo výrazně ovlivněno nízkou úrovní srpna 1998. Jak je patrné, byl dovoz i vývoz v absolutních hodnotách v srpnu podprůměrný. Především se zvýšil vývoz průmyslového spotřebního zboží. Zvýšení dovozu bylo částečně způsobeno růstem cen ropy na světových trzích. Schodek obchodní bilance za srpen činil 3,2 mld.

Za leden až srpen t. r. byla hodnota dovozu vyšší než ve stejném období m. r. o 1,3 % a hodnota vývozu o 3,7 %. Pasivum obchodní bilance ve výši 34,8 mld. Kč bylo o 13,0 mld. Kč nižší než ve stejném období m. r.

Z teritoriálního hlediska v dovozu i vývozu vzrostl podíl států s vyspělou tržní ekonomikou, zejména členských států Evropské unie.

Dovoz strojů a dopravních prostředků se výšil o 6,2 % a dovoz průmyslového spotřebního zboží o 8,9 %. Podíl dovozu strojů a dopravních prostředků na celkovém dovozu se zvýšil o 1,9 bodu a podíl dovozu průmyslového spotřebního zboží o 0,8 bodu. Dovoz surovin, polotovarů a chemických výrobků se snížil o 4,1 % při poklesu podílu na celkovém dovozu o 2,5 bodu.

Růst vývozu strojů a dopravních prostředků činil 10,5 %, dynamický byl zejména vývoz osobních automobilů a ostatních dopravních prostředků. Vývoz průmyslového zboží se zvýšil o 11,2 %. Podíl vývozu strojů a dopravních prostředků na celkovém vývozu vzrostl o 2,6 bodu, podíl vývozu průmyslového spotřebního zboží o 0,9 bodu. Vývoz surovin, polotovarů a chemických výrobků poklesl o 2,3 %. Pokles vývozu zemědělského a potravinářského zboží dosáhl 19,8 % a podíl této skupiny na celkovém vývozu poklesl o 1,1 bodu.

Ceny za leden až červenec 1999, měřené nominálním indexem výběrových cen (včetně kurzového pohybu) přepočteným na aktuální strukturu zahraničního obchodu, proti stejnému období roku 1998 v dovozu poklesly o 2,3 % a ve vývozu o 2,1 %. Směnná relace se tak zlepšila o 0,2 bodu.

Pozn.

  1. Vývoz
  2. Dovoz
  3. Bilance

 

Zdroj: Zahraniční obchod v lednu-srpnu 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU