Výběr vkladů Moravia Banky v IPB zatím bez delších front

11.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Řádově desítky klientů akciové společnosti Moravia Banka si dnes dopoledne začali vybírat své vklady ve čtyřech pobočkách Investiční a Poštovní banky (IPB) na Ostravsku. Výplaty jsou zatím bez problémů a průběžné," řekl ČTK Karel Tejkal z tiskového odboru IPB. Ta začala náhrady vkladů klientů Moravia banky z Fondu pojištění vkladů vyplácet dnes ve vybraných 15 pobočkách.

Na Ostravsku si své vklady mohou klienti vybrat u dvou poboček v Ostravě a v pobočkách IPB ve Frýdku - Místku a Karviné. Výplata by se na Ostravsku měla týkat asi deseti tisíc klientů.

Několik desítek klientů Moravia Banky si dnes dopoledne přišlo vybrat své vklady rovněž do olomoucké pobočky Investiční a Poštovní banky. Náměstkyně jejího ředitele Anna Absolonová ČTK řekla, že dnes zahájená výplata vkladů klientům Moravia Banky zatím probíhá bez problémů a u pokladen se netvoří fronty.

Zhruba 2500 klientů Moravia banky, kterým mají být vyplaceny náhrady vkladů z Fondu pojištění vkladů, má avizováno zlínská oblastní pobočka Investiční a Poštovní banky (IPB). "Dnešní první den výplat již od 7:00 vydávala pobočka klientům časové lístky, podle nichž obslouží 35 pracovníků banky za hodinu zhruba 15 žadatelů o výplatu peněz, řekl náměstek ředitele Petr Vojtek. "Počáteční ranní nápor jsme zvládli a netvoří se abnormální fronty. Peněz k výplatě je dost a různé fámy o jejich nedostatku jsou neopodstatněné," zdůraznil Vojtek.

Předpokládá, že nejvíc klientů se do pobočky dostaví právě dnes. Pokud by vznikly problémy s větším množstvím lidí v dalších dnech, je pobočka připravena prodloužit pracovní dobu do 18.00, popřípadě i dále. V současnosti má otevřeno od 8:00 do 17:00. Vojtek upozornil, že výplatu náhrad ve Zlíně zajišťuje pouze pobočka na Dlouhé ulici, neboť pracoviště umístěné v Interhotelu Moskva bylo ze seznamu dodatečně vypuštěno.

Celkově měla Moravia 73 tisíc klientů, přičemž celkové vklady činily asi 7,7 miliardy korun. Výplata náhrad vkladů se realizuje z prostředků Fondu pojištění vkladů (FPV). Do října roku 2004 by mělo být vyplaceno zhruba 4,8 miliardy Kč.

ČNB rozhodla o odebrání licence Moravia Bance 24. září. Ta však proti tomuto rozhodnutí podala rozklad s tím, že nové vedení MB se chce pokusit vyřešit situaci pomocí soudního vyrovnání s věřiteli. však již dříve naznačila, že vyrovnání nemá v tomto případě příliš šancí. Rozkladem MB se bude zabývat rozkladová komise. Její usnesení znovu projedná bankovní rada a buď původní rozhodnutí potvrdí, nebo ho změní.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ