První česko-ruská banka získala licenci na obsluhu fyzických osob

11.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


První česko-ruská banka (PČRB), kterou v Moskvě provozují Investiční a Poštovní banka (IPB) a ruská banka Vozrožděnije, získala 7. října licenci na obsluhu fyzických osob. "Licence významně rozšiřuje oblast aktivit a služeb PČRB," řekl dnes ČTK tiskový tajemník IPB Jan Rezek.

První česko-ruská banka byla dosud limitována pouze obsluhou právnických osob, kterým poskytuje veškeré druhy standardních bankovních produktů. Rozšíření licence o fyzické osoby umožní získávat depozita a vklady od drobných klientů v rublech i v USD, rozmisťování získaných prostředků svým jménem a na svůj účet, provádění bankovních převodů na základě příkazů fyzických osob, inkaso směnek, šeků a jiných platebních dokumentů. Banka může i nakupovat a prodávat valuty v hotovostní a bezhotovostní formě.

"V souvislosti se zpřísněním devizových pravidel Centrální banky Ruské federace na vývoz valut v hotovosti pro ruské nerezidenty umožní nová nabídka služeb vyhnout se problémům s celními orgány Ruské federace," uvedl Rezek. Zvýší se podle něj zároveň komfort při operacích fyzických i právnických osob s hotovostí v rublech i v dolarech.

Čistý zisk První česko-ruské banky loni meziročně šestkrát vzrostl na 2,7 miliónu rublů. Bilanční zisk vzrostl meziročně 16krát na 7,3 miliónu rublů.

PČRB zahájila svou činnost v Moskvě v září 1996 a zastupuje především zájmy českých firem působících na ruském trhu a ruských partnerů obchodujících s ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ