Nezaměstnanost se překvapivě nezvýšila

12.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Tradiční zářijový nárůst nezaměstnanosti se letos nekonal, protože příliv absolventů byl menší, než bylo obvyklé v předchozích letech

Tradiční zářijový nárůst nezaměstnanosti se letos nekonal, protože příliv absolventů byl menší, než bylo obvyklé v předchozích letech. Nejvíce nezaměstnaných je na Mostecku.

Současná míra nezaměstnanosti je podle úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí i jejich šéfa Vladimíra Špidly zhruba o jedno procento nižší, než předpokládali ve svých prognózách. Během září se sice počet nezaměstnaných zvýšil o 4386 osob a dosáhl 469 840, ale tento "přírůstek" uchazečů v evidenci úřadů práce je tak malý, že celková úroveň nezaměstnanosti zůstala na srpnových devíti procentech. Ministr Špidla připouští, že si zatím neumí vysvětlit, proč v posledních asi třech měsících růst nezaměstnanosti zaostává za prognózami jeho úřadu.

"Podařilo se nám vytvořit 25 tisíc nových pracovních míst, a to v rámci podpory vzniku společensky účelných místech ve firmách, příležitostí pro absolventy nebo veřejně prospěšných prací. Tato místa vznikla díky 500 miliónů, o které nám byly doplněny prostředky na aktivní politiku zaměstnanosti. Některá místa jsou pouze dočasná protože se týkají sezónních prací. Ale třeba absolventská místa nebývají dočasná, řekl HN Špidla.

 

 

Zdroj: HN z 11. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU