Fond bydlení nemá zásadní odpůrce

12.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zavedení fondů, ať už důchodového, garančního či dopravy, dělící státní rozpočet na několik menších celků, se dovedl Klausův kabinet po celou dobu své vlády úspěšně bránit

Zavedení fondů, ať už důchodového, garančního či dopravy, dělící státní rozpočet na několik menších celků, se dovedl Klausův kabinet po celou dobu své vlády úspěšně bránit. Jeho tehdejší argumenty proti fondovému hospodaření - větší riziko narušení vyrovn

anosti státního rozpočtu, méně průhledné hospodaření a zvýšení prostoru ke korupci a byrokracii - jsou stále platné, přesto je ochota ke vzniku fondů mnohem větší zkouškou perspektivy tohoto typu hospodaření ovšem bude fond bydlení, jehož vnik odsouhlasila Zemanova vláda.

Na bydlení připadne letos v ČR 19 procent stavebních prací, zatímco v Evropské unii 46 procent. Zřejmě i proto nemá vznik Fondu rozvoje bydlení v současné době zásadní odpůrce. "Z tohoto fondu, striktně odděleného od státního rozpočtu, se budou podporovat zejména investice do nájemního bydlení a do oprav panelových domů," uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Fond má poskytovat úvěry a záruky na úvěry, dotace úroků a nenávratné příspěvky. Schválí-li jeho existenci parlament, mohl by začít působit v červenci roku 2000.

Přestože se v parlamentu nad Fondem rozvoje bydlení dá očekávat vzrušená diskuse, samotnou myšlenku nezavrhuje žádný z opozičních poslanců. Mají však jiné názory na pravidla hospodaření fondu a na adresáty, k nimž má pomoc směřovat.

Zdroj: Profit 42/99

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU