Nabídka v povinném ručení je široká, pojišťovny nešetří sliby

13.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Před samotným výběrem pojišťovny by se každý motorista měl rozhodnout, zda preferuje spíše minimální cenu či větší pojistnou ochranu

Před samotným výběrem pojišťovny by se každý motorista měl rozhodnout, zda preferuje spíše minimální cenu či větší pojistnou ochranu.

Před samotným výběrem pojišťovny by se každý motorista měl rozhodnout, zda preferuje spíše minimální cenu či větší pojistnou ochranu.

Slevy na havarijním pojištění, bonus již v prvním roce či levnější zboží ve vybraných prodejnách. To jsou jen některé z výhod, které zatím šestice pojišťovacích ústavů, jež v pondělí obdržely licenci na poskytování pojištění odpovědnosti z provozování motorových vozidel (tzv. povinné ručení), nabízí ve snaze "ulovit" maximum klientů v novém systému povinného ručení.

Nabídka navíc ještě není kompletní - alespoň tři či čtyři ústavy by měly licenci od Ministerstva financí ještě obdržet. Všechny produkty pak obsahují asistenční služby v případě havárie a také možnost ji okamžitě po telefonu nahlásit.

Postavení lídra domácího trhu by ráda obhájila Česká pojišťovna (ČP), která doufá, že získá alespoň polovinu všech majitelů motorových vozidel. Ústav připravil dva produkty - Standard a Bonus Exclusive. Druhá varianta by měla řidiče zvýhodnit již v příštím roce. "Zatím bych nechtěl jít do podrobností jak, záležet bude také na tom, jak rychle majitel vozu povinné ručení

zaplatí. Čím dříve, tím více bude mít výhod," sdělil mluvčí ČP Michal Urban.

Dvě varianty s různou výší pojistného krytí nachystala pro klienty i Kooperativa. "Nabízíme dva bonusy - jeden při ježdění bez nehody, druhý nižší ceny u smluvních partnerů. Se slevou mohou klienti také zaplatit havarijní pojištění," sdělil HN s tím, že první havárii ústav řidičům toleruje bez toho, že by jim zaniklo právo na bonus.

Tři druhy produktů nabízí Česko-rakouská pojišťovna (ČRP), přičemž dva z nich znamenají pro motoristy slevy na další druhy pojištění. Chmelařská pojišťovna (CHP), která povinné ručení jako jediná již fyzicky prodává, podle vedoucího marketingu Vladimíra Ujce bude lákat klienty na zvýhodněné havarijní pojištění a odstupňování výše pojistného podle toho

, jak starý řidič s vozem jezdí. "Mezi výhody bude patřit možnost právní ochrany pojištěného, slevy na další druhy pojištění a možnost dlouhodobého pojištění bez nutnosti ho každoročně obnovovat," sdělil HN tiskový mluvčí Komerční pojišťovny (KP) Zdeněk Smetana. Velké šance se dávají i Allianz, která má silné postavení v havarijním pojištění.

Hranice sazeb u automobilů na rok 2000

Obsah (cm3)

Minimální

sazba v Kč

Maximální sazba v Kč

Do 1000

912

1186

1000 - 1350

2124

2761

1350 - 1850

2952

3838

1850 - 2500

4524

5881

Nad 2500

7128

9266

 

Zdroj: HN z 13. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ