Dvě pojišťovny zatím bez licence, ostatní zveřejnily ceny ručení

20.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministerstvo financí (MF) dosud nerozhodlo, zda udělí licenci na poskytování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla (tzv. povinné ručení) i zbývajícím dvěma pojišťovnám, které o ni zažádaly. ČTK to sdělila tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Dosud obdrželo od MF licenci 11 pojišťoven: Česko-rakouská, Allianz, Kooperativa, Česká pojišťovna, Komerční, Chmelařská, ČS- Živnostenská pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Generali Pojišťovna, IPB Pojišťovna a Union Pojišťovna.

Každý majitel vozidla musí do konce letošního roku uzavřít osobně smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Bez ní se od nového roku vystaví nebezpečí pokuty až 20 tisíc Kč či zákazu řízení až na jeden rok. Motoristé budou muset u sebe i nadále vozit originál dokladu o pojištění.

Spodní hranice pojistného je pro rok 2000 stejná jako letošní ceny, horní hranice ale mohla být o 30 procent vyšší než spodní limit. Shodné zůstalo i rozdělení vozidel do jednotlivých skupin. Škodu Felicii by tedy pojišťovny měly pojišťovat za cenu od 2124 Kč do 2761 Kč, Škodu Octavii 1,6 v rozmezí od 2952 Kč do 3838 Kč. Například u Komerční pojišťovny bude činit poplatek za Felicii 2240 Kč, za Octavii 1,6 pak 3120 Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ