ČP chce amnestii pro řidiče, kteří neplatili za nepoužívané vozy

21.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Česká pojišťovna chce požádat legislativní radu vlády o pomoc při prosazení návrhu na zrušení sankcí pro vlastníky těch motorových vozidel, která již neexistují nebo nejsou schopná provozu, ale nebyla formálně vyřazena z centrální evidence. ČTK to sdělil mluvčí pojišťovny Michal Urban.

Ministerstvo financí tuto žádost již dříve zamítlo s poukazem na její legislativní neschůdnost, dodal Urban. Česká pojišťovna nebude vymáhat dluhy na motoristech, kteří v posledních třech letech neplatili povinné ručení, jak se objevilo v některých médiích. Pojišťovna navíc nemá možnost zjistit, kdo pojistné neplatil. Nemá totiž přístup k centrální databázi vozidel. "Vymáhat dluhy lze jen tehdy, pokud jsou jména dlužníků známá," doplnil Urban.

Možnost dohledat vlastníky vozidel podle Urbana vznikne až v příštím roce, kdy začne platit nový systém smluvního pojištění. Česká kancelář pojistitelů získá seznam nepojištěných vozidel a příslušné okresní úřady budou moci vlastníkům těchto vozů ukládat pokuty. Sankce se však nebudou zpětně vztahovat na motoristy, kteří neplatili povinné ručení v minulých letech.

Na rok 2000 si musí každý motorista sjednat speciální pojistnou smlouvu u zvolené pojišťovny s licencí, a to ještě do konce letošního roku. Licenci na poskytování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla získalo z 13 pojišťoven, které o ni zažádaly, do dnešního dne 11 pojišťovacích ústavů.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ