Povinné ručení: zatím je dobré vyčkat

21.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Spěchej pomalu

Spěchej pomalu. Toto heslo neplatí pro motoristy jen za volantem, ale i při uzavírání smlouvy na povinné ručení. Letos mají konečně na výběr - monopol České pojišťovny skončil a mohou si vybrat zatím z jedenácti ústavů, možná přibudou ještě dva.

Své podrobné nabídky zatím všechny nezveřejnily. Už z těch prvních však lze usoudit, že sazby nebudou to hlavní, čím by se měli majitelé aut či motocyklů řídit. Příliš se totiž od sebe ve většině případů neliší. Na řadu se tak dostávají výhody, o kterých si v minulých letech mohli motoristé nechat jen zdát - od možnosti uhradit povinné ručení v několika splátkách přes bezplatné asistenční služby doma i v cizině, slevy u některých čerpacích stanic a různé soutěže až po výhodné uzavření jiných pojistek.

Nezanedbatelné při rozhodování je i to, jak se ta která pojišťovna dosud ve vztahu ke klientům chovala. Těžko lze předpokládat, že by se její přístup ze dne na den změnil. Jako vždycky, když jde o peníze, měl by každý i při výběru pojišťovny pečlivě posoudit všechny nabídky. To však bude možné až za několik dní, kdy je představí zbývající ústavy a kdy bude jasné, zda ministerstvo financí udělí licenci také dalším dvěma pojišťovnám, které o ni také požádaly. Pomoci při výběru by motoristům měla i sp

eciální příloha MF DNES Peníze, která vyjde na konci listopadu a jež nabídky všech pojišťoven porovná. Na uzavření smlouvy o povinném ručení je ještě zhruba sedmdesát dní. Nechat se přesvědčit prvním pojišťovacím agentem, který zazvoní u dveří, nebo dopisem s vyplněnou smlouvou by byla velká chyba.

Zdroj: MF Dnes z 21. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ