Řidičům dnes začala sloužit Česká kancelář pojistitelů

25.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Od pátku 22.10. se mohou občané v záležitostech týkajících se pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla (povinné ručení) obracet na Českou kancelář pojistitelů (ČKP). Ustavující shromáždění 11 pojišťoven schválilo statut a rozpočet na letošní rok. ČTK to oznámil mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Bližší údaje nesdělil.

Od 1. ledna 2000 přejdou na ČKP práva a povinnosti České pojišťovny, která měla na povinné ručení doposud monopol. ČKP je podle zákona profesní organizací. Spravuje garanční fond, uzavírá dohody s kancelářemi pojistitelů cizích států nebo zajišťuje výměnu dat mezi pojistiteli a centrálním registrem vozidel za účelem identifikace nepojištěných vozidel.

Nejvyšším orgánem ČKP je shromáždění členů. Statutárním orgánem je pětičlenná správní rada, dalšími orgány kontrolní komise a výkonný ředitel. Státní dozor bude vykonávat ministerstvo financí.

Jedním z hlavních úkolů ČKP bude vyřešit problém komunikace mezi pojišťovnami při likvidaci škod. Sídlem ČKP je Praha 5, Štefánikova 32.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ