Příští kolo vstupních rozhovorů je odloženo, neboť EU nestihla přípravu

26.10.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská unie musela odložit ze 4

Evropská unie musela odložit ze 4. na 12. listopadu příští kolo rozhovorů o přistoupení ČR a dalších pěti uchazečů, protože nestíhá přípravu. Potvrdil to finský diplomatický zdroj.

Evropská unie musela od

ložit ze 4. na 12. listopadu příští kolo rozhovorů o přistoupení ČR a dalších pěti uchazečů, protože nestíhá přípravu. Potvrdil to finský diplomatický zdroj. Finsko momentálně předsedá Evropské unii, a řídí tudíž i vstupní jednání. "Hlavní důvod je, že bychom rádi nastolili více kapitol, dostali jsme však od Evropské komise velmi pozdě návrhy společných pozic; do 4. listopadu bychom to zřejmě nestihli," uvedl diplomat.

Evropská komise se proti tomuto vysvětlení ohradila. "Není důvod cokoli rušit; původní termín se dá dokonale stihnout," řekl nejmenovaný úředník. "Termíny však určuje předsednická země, nikoli komise," podotkl.

Komise se podle něj nezpozdila o více než tři čtyři dny a 18. října byly všechny požadované návrhy pozičních dokumentů odevzdány Radě EU, na jejich projednání bylo tedy dost času. "Měli na to tři týdny. Obvinění je dětinské," uvedl bruselský znalec poměrů.

Finsko sdělilo své rozhodnutí do Prahy, Varšavy, Budapešti, Lublaně, Tallinnu a Nikósie včera ráno.

Zdroj: HN z 26. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka