KB má ztrátu téměř čtyři miliardy

29.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ztráta Komerční banky 3,97 miliardy korun na konci třetího čtvrtletí představuje oproti pololetnímu výsledku zlepšení o půl miliardy korun

Ztráta Komerční banky 3,97 miliardy korun na konci třetího čtvrtletí představuje oproti pololetnímu výsledku zlepšení o půl miliardy korun. O výsledcích ve středu informoval generální ředitel KB Jan Koller

t.

Hospodaření banky ovlivnilo k lepšímu především rozhodnutí vlády o prodeji 23,1 miliardy korun ztrátových úvěrů KB státní Konsolidační bance (KOB) za polovinu hodnoty. KOB v důsledku toho očekává prohloubení své vlastní ztráty o 10 až 12 miliard korun. Ztrátu hradí státní rozpočet a potažmo daňoví poplatníci.

KB díky vládou schválené operaci ušetřila 9,5 miliardy korun, které bude postupně rozpouštět v tvorbě rezerv, což bude mít pozitivní vliv na její celoroční hospodaření. I přesto banka očekává, že letošní hospodaření zakončí ztrátou.

V současné době dokončuje poradce vlády společnost Goldman Sachs informační memorandum pro zájemce o privatizaci Komerční banky. Po dohodě české a slovenské vlády o vzájemné výměně akcií KB a Všeobecné úvěrové banky se zvýšil zájem o koupi KB a na původně čtyřčlenném seznamu již figurují jména více než deseti investorů.

Banka ve spolupráci s ING Barings zpracovává analýzu proveditelnosti dalšího odprodeje rizikových aktiv na tržním principu. Člen představenstva KB Petr Budinský však zdůraznil, že tuto operaci nelze provést bez provedení schváleného navýšení základního jmění banky o 9,5 miliardy korun. V důsledku odprodeje rizikových by totiž banka musela vytvořit rezervy v řádu miliard korun.

Navýšení základního

jmění blokuje od poloviny roku žaloba menšinového akcionáře, kterou soud první instance sice zamítl, ale drobný akcionář se odvolal. "Věříme, že se v průběhu několika dnů definitivně rozhodne," řekl Kollert. Kvůli zablokování navýšení kapitálu byla vláda, pro zachování stability KB, nucena provést převod ztrátových úvěrů na KOB.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ