Česká spořitelna za tři čtvrtletí se ztrátou sedmi miliard korun

01.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká spořitelna skončila za tři čtvrtletí letošního roku podle českých účetních standardů se ztrátou sedmi miliard korun. Ve srovnatelném období minulého roku ztráta banky činila 0,9 miliardy korun. Podle mezinárodních standardů byla ztráta spořitelny 9,5 miliardy korun, v roce 1998 to bylo 324 miliónů korun. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí spořitelny Pavel Jiroušek.

Ztrátu způsobilo především pokračující zhoršování úvěrového portfolia banky. ČS za první tři čtvrtletí vytvořila na riziková aktiva rezervy za 11,5 miliardy korun, což je o 4,3 miliardy více než ve stejném období minulého roku. "Vytváření rezerv přitom souvisí především s úvěrovou činností banky v minulých letech," zdůraznil Jiroušek.

Bilanční suma se meziročně snížila o 1,5 procenta na 386 miliardy korun, podle mezinárodních účetních standardů dosáhla bilanční suma 351,7 miliardy Kč.

Kapitálová přiměřenost banky dosáhla k 30. září 10,89 procenta, čímž splňuje osmiprocentní limit ČNB. "V rámci procesu dokončení privatizace se připravují opatření směřující k restrukturalizaci některých aktiv," uvedl Jiroušek s tím, že to by mělo zaručit kapitálovou přiměřenost nad deseti procenty i na konci roku.

Všeobecné provozní náklady byly 8,5 miliardy korun a v meziročním srovnání poklesly o 200 miliónů. ČS meziročně snížila počet pracovníků o 1260 na současných 15.486. Na 876 poklesl rovněž počet poboček a filiálek. Naopak na téměř 13.000 vzrostl počet obchodních míst, v nichž akceptují spořitelní karty. Těch už spořitelna vydala téměř 1,7 miliónu, k výběru z karet lze využít 854 bankomatů spořitelny, dodal mluvčí ČS.

Spořitelna se připravuje na privatizaci. Rakouská Erste Bank Sparkassen včera ministerstvu financí předala závaznou nabídku na koupi 52procentního státního podílu. Podle středečního vyjádření generálního ředitele Erste Bank Andrease Treichla není rakouská banka ochotna převzít úvěrová rizika tohoto ústavu a požaduje, aby problém špatných úvěrů spořitelny řešila česká vláda. Podle ministra financí Pavla Mertlíka se stát bude muset podílet na pokrytí rizikových úvěrů ČS i v případě, že by kupcem nebyla Erste Bank.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ