Patria: Pokles nezaměstnanosti v říjnu naznačuje její stabilizaci

08.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Říjnová čísla o nezaměstnanosti naznačují po raketovém růstu v letních měsících její stabilizaci. ČTK to dnes řekl ekonom Patria Finance Ondřej Schneider s tím, že jde o první pokles míry nezaměstnanosti od května loňského roku.

Podle údajů Českého statistického úřadu míra nezaměstnanosti klesla v říjnu na 8,9 procenta z devíti procent v září. "V říjnu došlo k souběhu několika příznivých okolností," vysvětluje tato čísla Schneider.

Zahraniční investoři, kteří za první pololetí investovali v ČR více než 40 miliard korun, začali najímat nové pracovní síly. Kromě toho vláda pokračuje v politice finančních injekcí velkým průmyslovým podnikům, které chce udržet "naživu" nejméně do začátku revitalizačního programu.

"Průmyslové konglomeráty proto necítí neúprosný tlak na snižování nákladů a nepropouštějí," podotkl Schneider. Podle něho může být pro některé velké společnosti výhodné udržovat vyšší zaměstnanost, protože jim to zvyšuje "vydírací potenciál" pro vyjednávání s vládou o finanční pomoci.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU