Ceny rostou kvůli drahé ropě

12.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Výrobci letos v říjnu zdražili svou produkci nejvíc od počátku roku 1998

Výrobci letos v říjnu zdražili svou produkci nejvíc od počátku roku 1998

. Poslední údaje mohou zkomplikovat České národní bance snižování úrokových sazeb. Pokud se produkční ceny promítnou s měsíčním zpožděním do spotřebitelských, nelze prý s dalším uvolněním měnové politiky počítat.

Inflační tlaky se v české ekonomice začínají projevovat. Tak někteří analytici vyhodnotili nejnovější údaje o vývoji produkčních cen, které podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu nečekaně poskočily meziročně o 1,8 procenta, oproti září pak zvýšení dosáhlo 0,7 procenta. "Meziměsíční růst cen je nejvyšší od počátku roku 1998, kdy v ekonomice kulminovaly inflační tlaky," uvedl Radomír Jáč z Commerzbank.

Podle zprávy ČSÚ stojí za překvapivým růstem cenového indexu výrobců vzestup cen ve zpracovatelském průmyslu v odvětvích koksování a rafinérského zpracování ropy (meziměsíčně o 4,5), v chemické výrobě, kde se oproti září zdražilo o 4,6 procenta a v papírenském a polygraf

ickém průmyslu (nárůst o 1,9 procenta). V případě chemie a rafinérií se podle expertů konečně promítlo zdražení světových cen ropy, papírny pak do svých výrobků započítaly zhruba třetinový nárůst ceny celulózy.

K průmyslu se přidalo i stavebnictví - zde se oproti loňsku zdražilo o 4,1 procenta, oproti září o 0,4 procenta. Zastavení poklesu inflace ve stavebnictví přisuzují ekonomové zmírňování recese v tomto sektoru ekonomiky v důsledku nabíhání vládních zakázek, což potvrdily již údaje o stavební výrobě z

a září.

Oproti tomu pokračoval propad cen ve službách, především v peněžnictví. Kvůli stálé nadprodukci trvá pokles cen v zemědělství.

Vývoj produkčních cen se v konečném důsledku musí projevit v obchodech, soudí analytici. "Prostor pro snížení marží nemají obchodníci velký, budou muset zdražit," vysvětlil Martin Hlušek z Erste Bank Sparkassen.

S jakým zpožděním se však produkční ceny přelijí do inflace, si nikdo netroufá odhadnout. Průměrné prognózy se pohybují kolem dvou až tří měsíců. Dopad zdražení výroby se však promítne i do politiky České národní banky. Ta prý nebude již tak pospíchat s dalším snižováním sazeb, ale raději vyčká na výsledky inflace. Ekonomové se shodují, že dokud nebude mít národní banka na stole cenové indexy za listopad, se sazbam

i hýbat nebude.

Zdroj: HN z 12. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU