EU míní vážně evropskou obranu

17.11.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská unie učinila včera zřejmě první krok ke vzniku skutečné "evropské obrany" pod hlavičkou EU a propojené se Severoatlantickou aliancí

Evropská unie učinila včera zřejmě první krok ke vzniku skutečné "evropské obrany" pod hlavičkou EU a propojené se Severoatlantickou aliancí. Na pravidelnou měsíční schůzi ministrů zahraničí se sjeli poprvé také ministři obrany členských zemí.

Budoucí "evropská obrana" má spočívat v začlenění jediné čistě evropské obranné organizace ZEU do EU, která tak získá "vojenský rozměr". Francouzský ministr obrany Alain Richard předložil svým kolegům plán, který mimo jiné počítá s tím, že by "patnáctka" do roku 2002 měla být schopna rozmístit na dobu jednoho roku mimo území unie jednotky rychlé reakce o síle 50 000 až 60 000 vojáků doprovázené veškerou technikou včetně 300 až 500 letadel. Neplánuje se "evropská armá

da", ale systém založený na národních ozbrojených silách.

Mezi instituce EU by měl na konci příštího roku přibýt vojenský výbor a generální štáb EU, jejichž přípravou by měl být pověřen vojenský sekretariát. EU by se musela vybavit také průzkumnými a výstražnými systémy včetně vesmírných.

Převládal názor, že ještě více než na budování společných orgánů je třeba soustředit pozornost na slaďování národních kapacit, odstraňování souběžných systémů, propojování programů zbrojního průmyslu, posilování kvality a na zastavení poklesu vojenských výdajů, který trvá od začátku 90. let.

Zdroj: HN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka