V roce 2000 budeme více nakupovat na úvěr a přes internet

18.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Splátkový prodej si získává stále větší oblibu a jeho význam nadále poroste i v příštím tisíciletí

Splátkový prodej si získ

ává stále větší oblibu a jeho význam nadále poroste i v příštím tisíciletí. V loňském roce se na splátky prodalo kolem 12 procent veškerého zboží. Leasingové firmy jsou dnes schopné financovat nákup prakticky jakéhokoliv zboží. Podle průzkumu společnosti Sofres Factum si v posledních třech letech kupovalo zboží na splátky 26,6 procenta populace. Dalších 22,5 procenta obyvatel České republiky jsou zákazníci, kteří v následujících dvanácti měsících vážně uvažují o splátkovém nákupu.

Prodej na splátky se prudce zvyšuje

V nabídce prodejců zatím stále ještě převažuje spotřební elektronika a bílá technika (ledničky, pračky apod.), prodej na splátky však proniká i do dalších oborů. Impulsem je především prudké rozšíření úvěrových karet. Jejich prostřednictvím dnes mohou zákazníci zaplatit již i nákup potravin. Úvěrové karty k nákupům až do hodnoty 50 tisíc korun nabízejí všechny významné leasingové firmy, které se splátkovým prodejem zabývají, ale i banky. Že jde o jeden z nejdůležitějších trendů v maloobchodě, p

otvrzuje fakt, že úvěrové karty s progresivním úvěrováním nabízejí i zásilkové společnosti ve svých katalozích. Firmy, které úvěrové karty zařadily do svých služeb, dosahují podle předběžných informací až dvojnásobnou výši obratu.

Kupříkladu společnost Home Credit potvrzuje, že podíl prodeje elektroniky a bílé techniky pomocí úvěrové karty se zvýšil z 20 procent v roce 1995 na letošních 60 procent. Na začátku příštího tisíciletí by podle odborníků mělo dojít k dalšímu výraznému posunu v obchodních trendech.

Podíl úvěrových karet by se měl nadále prudce zvyšovat. Zároveň by se měla zvyšovat i částka, kterou zákazníci budou moci vyčerpat. Na úvěrování se budou nabalovat další služby, ja- kými jsou pojištění či hypoteční bankovnictví. Typickým příkladem je spojení společností Home Credit a České pojišťovny v nabídce povinného ručení.

Klíčový průlom však přinese až užívání internetu. Rozvoj internetových obchodních domů dnes brzdí pouze nedostatečná ochrana dat. Pokud vláda v příštím roce schválí zákon, který by měl uznat právoplatnost elektronického podpisu, nebude stát projektům řady společností nic v cestě. Přes internet pak bude možné podobně jako v USA nakupovat opravdu vše: od letenky přes televizor až po kytici nebo potraviny. Zákon, který by měl rozjezd in

ternetových obchodů umožnit, se připravuje hned ve dvou verzích. Jeden návrh plánuje Úřad pro státní informační systém, druhý pak poslanci parlamentu.

Zdroj: LN z 18. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ