Cena spotřebního zboží by neměla výrazněji stoupnout

18.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ceny spotřebního zboží, potravin ani oblečení se v příštím roce příliš měnit nebudou

Ceny spotřebního zboží, potravin ani oblečení se v příštím roce příliš měnit nebudou. Už nyní se však objevují zprávy o zvýšení cen některých surovin, které se mohou odrazit i v cenách některých výrobků. Prudký růst hodnoty ropy zvyšuje ceny plastických hmot a hovoří se o zdražení laminátu jednoho ze základních materiálů pro výrobu nábytku.
Obchodníci se shodují v tom, že vývoj cen spotřebního zboží v příštím roce bude do značné míry závislý na výkonnost

i ekonomiky, úrovni inflace a kursu koruny. Vzhledem k tomu, že vláda předpokládá minimální růst inflace, neměla by se na změně cen příliš projevit. Nezodpovězenou otázkou zůstává další vývoj kursu naší měny, která je v současné době podle mnohých odborníků nadhodnocená. Pokud se hodnota koruny výrazným způsobem sníží, dojde v krátké době i ke zdražení veškerého dováženého zboží. "Podle našich informací budou ceny v příštím roce zhruba na stejné úrovni jako letos," potvrzuje Zuzana Hrazdírová ze zásilkové společnosti Magnet Camif. Zásilkové firmy mají informace o cenách sezonního zboží s předstihem, již v zimních měsících totiž sestavují katalogy s letní nabídkou. "Za předpokladu, že se dramaticky nezmění kurs koruny nebo ceny vstupů, nebudou se nijak výrazně měnit ani ceny," dodává.

Jedinou možností, jak na konci letošního roku ušetřit na nákupu spotřebního zboží, je využít slev při posledních výprodejích letní kolekce. Prodejci sportovního či elektrotechnického zboží ale zahajují své výprodeje letošních modelů obvykle až začátkem příštího roku, tedy po Vánocích. Dražší budou v příštím roce samozřejmě především pohonné hmoty, a to nejen pro rostoucí ceny ropy, ale i kvůli zvýšení spotřebních daní. Drahá ropa však také zvedne ceny plastických hmot. "Kolem sedm

desáti procent drobných doplňků z plastů se k nám dováží z jihovýchodní Asie a tam už se zvýšení cen projevilo," potvrzuje Hrazdírová. Zdražení plastů se však řetězově projeví i v dalších odvětvích, především ve stavebnictví.

Tam s největší pravděpodobností dojde k mírnému podražení plastových rozvodů vody či odpadů. Velkou neznámou zůstávají služby. Zatím je zřejmé pouze to, že kvůli růstu cen pohonných hmot bude dražší doprava, a to jak osobní, tak i nákladní. Záměr zvýšit ceny ohlašují na příští rok neje

n automobiloví ale i autobusoví dopravci. Ti letos díky nízkým cenám ropy zdražovali jen minimálně.

 

Zdroj: LN z 18. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU