Erste očekává konec jednání o koupi ČS do dvou až tří měsíců

19.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Erste Bank očekává, že jednání o koupi státního podílu v České spořitelně by mohla být ukončena do dvou až tří měsíců. Na včerejším setkání s novináři to řekl člen představenstva Erste Bank Sparkassen Reinhard Ortner.

Řídící výbor pro privatizaci bank minulý týden doporučil, aby smlouva s Erste Bank o prodeji státního podílu v České spořitelně byla připravena nejpozději do konce ledna roku 2000. Ministr financí Pavel Mertlík dříve uvedl, že očekává uzavření do konce roku.

"Proces pokračuje rychle, i kdyby měl trvat další dva tři měsíce," odmítl Ortner zprávy o zpomalení privatizace. Prodat tak "složitou banku" jako je Česká spořitelna v šesti měsících, by byla rychlá a profesionální operace, dodal. V ČS nyní ještě trvá proces hloubkové kontroly, neboli due dilligence, potvrdil. "Vláda jedná férově, ale je tvrdá," uvedl k vyjednáváním Ortner.

Kabinet rozhodl, že Konsolidační banka (KoB) do konce roku odkoupí od spořitelny ztrátové a pochybné úvěry v nominální hodnotě maximálně 33,3 miliardy korun za maximálně 20 miliard korun. Příslušenství balíku pohledávek představují oprávky a zástavy, jejichž tržní hodnota je 14 miliard korun. Ztráta pro KoB by tak neměla přesáhnout šest miliard korun, naopak očekávaná ztráta ČS se tak zhruba o šest miliard korun sníží.

"Vyvedení úvěrů na Konsolidační banku, které schválila vláda, je těžko kvantifikovatelné. Ještě nevíme, jak se to odrazí na bilanci banky ve čtvrtém čtvrtletí," řekl k tomu Ortner. Již dříve ale Erste uvedla, že v závislosti na výsledku jednání s vládou ČR mohou být ostatní klasifikovaná aktiva vyčleněna, nicméně ponechána ve správě ČS. Erste Bank včera otevřela v Praze sedmou pobočku, která se bude specializovat na privátní klientelu. Další pobočky v ČR nemá Erste v úmyslu otvírat dokud budou trvat jednání o koupi České spořitelny, dodal.

K 30. červnu letošního roku měla ČS v České republice 934 poboček, 16 tisíc zaměstnanců a její klientské vklady činily 293 miliard korun (osm miliard euro). "Je velmi pravděpodobné, že pokles počtu poboček bude pokračovat, hlavně těch malých, pracujících jen několik hodin týdně," poznamenal Ortner. Erste Bank má celkem 409 poboček a zhruba devět tisíc zaměstnanců. K 30. září 1999 činily vklady jejích klientů 20 miliard eur.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ