Pohonné hmoty prudce podraží

23.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Výrazné zdražení pohonných hmot u čerpacích stanic mohou pravděpodobně od zítřka očekávat tuzemští motoristé

Výrazné zdražení pohonných hmot u čerpacích stanic mohou pravděpodobně od zítřka očekávat tuzemští motoristé. Česká rafinérská jako dominantní producent autobenzínů a motorové nafty totiž již potřetí v řadě za poslední tři týdny zvyšuje prodejní ceny. Ty včera u benzínů stouply o 36 haléřů na litr, u nafty to bylo padesát haléřů. "Reagujeme na evropský vývoj cen ropných produktů," řekl HN mluvčí rafinérií Jaroslav Růžek. Podle něj je těžké odhadnout, kam až mohou ceny vyšplhat. "Bude záležet na cenách ropy, úrovni nabídky a poptávky i kursu koruny k dolaru," vysvětlil Růžek. Minulý týden Česká rafinérská zdražila autobenzíny o 41 haléřů a naftu o padesát haléřů za litr.

Prodejci pohonných hmot u čerpadel zřejmě od zítřka zvednou ceny u autobenzínů zhruba o jednu korunu na litr, u nafty to bude asi o 1,30 koruny. "Minulý týden jsme na zdražení nereagovali. Nyní proto bude výše nárůstu cen poněkud razantnější," uvedl ředitel provozu čerpacích stanic firmy OMV

ČR Martin Král. Tato slova potvrzuje i jeho kolega ze společnosti Aral Miroslav Zmeškal. "Ceny u čerpadel jsme drželi v podstatě na stejné úrovni již tři týdny," sdělil Zmeškal.

Podle distributorů jsou jejich marže již na tak nízké úrovni, že zvyšování cen vstupů musejí úměrně zohlednit na čerpacích stanicích. "Vůbec nás netěší, že musíme prodávat tak draho," postěžoval si Král. Někteří odborníci se domnívají, že další zdražování může vyvolat pokles poptávky po pohonných hmotách. "Je těžké odhadnout, při

jaké ceně se objem prodejů sníží," řekl generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Miloš Podrazil. Podle něj po prudším nárůstu cen vždy dojde k dočasnému poklesu poptávky, která se po několika měsících opět vrátí na původní úroveň. "Domnívám se, že se tento interval může prodlužovat," konstatoval.

Světové ceny ropy dosáhly nejvyššího maxima za posledních 9 let.

Zdroj: HN z 23. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU