Rusko zvýší vývozní cla u kovů

23.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ruské ministerstvo obchodu včera potvrdilo, že se chystá zvýšení cel na vývoz většiny drahých i základních kovů ze země

Ruské ministerstvo obchodu včera potvrdilo, že se chystá zvýšení cel na vývoz většiny drahých i základních kovů ze země. Opatření přitom s vysokou pravděpodobností vejde v platnost ještě tento týden a bude se týkat i mědi a niklu.

V případě drahých kovů budou vývozní cla zvýšena na 6,5 z dřívějších pěti procent, zatímco u niklu a mědi dojde ke zvýšení na dvojnásobek, tedy z pěti na deset procent.

"Rozhodnutí ohledně cel vejde v platnost okamžikem zveřejnění, což čekáme tento týden," řekl mluvčí ministerstva Igor Makurin. Ministerstvo již v pátek vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že vládní komise v rámci ochranných opatření zahraničního obchodu doporučila zvýšit vývozní cla na 6,5 procenta u většiny surovin

, na které se v současné době vztahuje pětiprocentní clo. Komise rovněž doporučila zvýšit na deset procent cla u některých surovin včetně neželezných kovů. Za normálních okolností nabývá návrh komise účinnosti poté, co jej nejdříve podepíše premiér, výjimečně však může být celý proces urychlen.

Zdroj: HN z 23. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU