Chystá se bič na vlastníky, kteří nevyplácejí mzdy

24.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Začnou se vězeňské cely plnit podnikateli, kteří nevyplácejí svým zaměstnancům mzdu

Začnou se vězeňské cely plnit podnikateli, kteří nevyplácejí svým zaměstnancům mzdu? Nelze to vyloučit. Odboráři totiž hodlají prosadit novelu trestního zákona, která by postih neplatících zaměstnavatelů umožňovala.

Podle odhadů až sto tisíc lidí v České republice nedostává měsíční mzdu v podobě, kterou stanoví jejich pracovní smlouva. Někteří musejí na peníze čekat, jiní dostanou pouze zálohu a ti největší nešťastníci, jejichž počet se dosahuje na 30 tisíc, nedostanou vůbec nic. Dopouštějí se jejich zaměs

tnavatelé trestního činu? Podle současných zákonů nikoli.

"Společnost je k neplatícím podnikatelům příliš benevolentní," říká senátor a místopředseda odborové centrály Milan Štěch. Podnikatelé však pochopitelně stejný názor na chystanou novelu nemají. "Jestli mám žít v hrůze z představy, že mi někdo nezaplatí za práci a já půjdu sedět, protože nebude mít na výplaty, tak se to na podnikání můžu vykašlat," říká rozčilený majitel stavební firmy Karas. Připouští, že již několikrát musel výplatní termín posunout

.Jeho patnáct zaměstnanců prý však nikdy neprotestovalo. Lepší je počkat než zůstat bez práce. Zatím se vždycky přesvědčili, že peníze vyplatil v okamžiku, kdy je od zákazníka obdržel.

Podnikatelské klima v České republice je vskutku nestandardní. Rozlišit, kdo neplatí svévolně, a kdo proto, že se dostala do potíží, není prakticky možné. Přesto si to od své zákonodárné iniciativy slibuje její navrhovatel, odborářský senátor Milan Štěch.

Zdroj: Profit 48/99

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU