Nákup akcií GE Capital Bank ČNB je výjimečný a pouze přechodný

24.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nákup akcií GE Capital Bank v rámci prodeje zdravé části Agrobanky tomuto investorovi považuje Česká národní banka (ČNB) za výjimečný. "ČNB pociťovala konflikt regulátora a vlastníka v případě ČSOB a stejně je tomu i u ostatních držeb akcií komerčních bank," řekl ČTK mluvčí ČNB Milan Tománek s tím, že záměrem proto není dlouhodobě akcie GE Capital Bank držet.

tak reagovala na výtky některých poslanců a analytiků, že centrální banka by takové obchody neměla provádět. Kdy a za kolik budou GE Capital Bank prodány, však centrální banka zatím není schopná říci. Fakt, že se stala akcionářem GE Capital Bank, ještě nebyl zapsán do obchodního rejstříku.

Americká General Electric, jejíž je GE Capital Bank dceřinou společností, koupila zdravější část Agrobanky v loňském roce a ukončila tak téměř dva roky, kdy byla Agrobanka pod nucenou správou. GE byla jediným zájemcem o koupi AGB a prosadila si dorovnání rozdílu mezi hodnotou přebíraných závazků a aktiv.

Jedním z možných způsobů bylo vytvoření ážiového fondu, vysvětlil Tománek. při zvyšování základního jmění AGB upsala a splatila deset akcií ve jmenovité hodnotě jeden milión korun za emisní kurs 1,97 miliardy Kč.

Obdobné obchody jsou podle ankety ČTK mezi centrálními bankami možné za mimořádných okolností i v zahraničí. Podle mluvčího anglické centrální banky se tak například stalo v roce 1984 v případě krachující banky Johnson Matthew. Bank of England se místo likvidace této banky rozhodla koupit její za nominální hodnotu a pak její jednotlivé části rozprodala na trhu. "Udělali jsme to proto, abychom odvrátili krizi v celém bankovním sektoru, aby rostoucí obavy nepřivodily také pád dobrých bank," vysvětlil ČTK tento krok mluvčí banky. Centrální banka si musela ponechat špatné dluhy banky, které se jí však později podařilo vydobýt zpět.

Anglická centrální banka v podobných případech konzultuje regulátora bank a ministerstvo financí. Veřejnost banka o podobných krocích předem neinformuje, protože chce zabránit panice.

Naopak podle informace tiskového oddělení německé Spolkové banky neprovádí tato banka žádné obchody s akciemi. Spolková banka podle sdělení mluvčího obchoduje ze všech cenných papírů jen pevně úročenými dluhopisy.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ