Česká pojišťovna kapitálově vstupuje do Expandia Banky

25.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká pojišťovna (ČP) kapitálově vstupuje do vedoucí banky na trhu přímého bankovnictví, Expandia Banky. ČTK to včera potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů z bankovních kruhů. "Pojišťovna ve čtvrtek ohlásí vstup do Expandia Banky," řekl ČTK jeden ze zdrojů.

Zástupci ČP a Expandia Banky zatím odmítli informaci potvrdit. "Dnes k tomu nemohu nic říci," uvedl mluvčí pojišťovny Michal Urban.

Rovněž někteří analytici vstup ČP do Expandia Banky v blízké době nevylučují. "Je to velmi pravděpodobné, Expandia Banka je dlouhou dobu na prodej," uvedl Jozef Kovalovský z ČSOB. Banka navíc podle něj představuje zajímavý segment trhu s velkou budoucností a potřebuje proto kapitálovou injekci.

Propojení obou subjektů by mohlo prospět oběma společnostem. Expandia Banka by mohla rozšířit nabídku pojišťovny, zároveň by se stala dalším distribučním kanálem pro produkty pojišťovny. "Pro Expandia banku to může znamenat zejména přístup k rozsáhlé databázi klientů, tedy to, co jí dosud chybělo," dodal analytik Patria Finance Martin Vojta.

Česká pojišťovna v polovině listopadu rozhodla o přeměně na holdingovou strukturu. Předseda představenstva Ivan Kočárník při té příležitosti prohlásil, že součástí holdingu by se měla stát i nejmenovaná banka.

O možném investorovi Expandia Banky se mluví již od března. Nejčastěji zmiňovaným partnerem přitom byla právě Česká pojišťovna, mluvilo se rovněž o GE Capital. Expandia Banka chce do konce letošního roku zvýšit počet svých klientů na 20 tisíc. Za tři čtvrtletí letošního roku vykázala ztrátu 123,088 miliónu korun.

Česká pojišťovna má na českém pojistném trhu podíl 60 procent. Za tři čtvrtletí vykázala nárůst čistého zisku o více než 35 procent na 734,5 miliónu korun. Předepsané pojistné ČP na konci září činilo 28,4 miliardy Kč, objem technických rezerv převyšuje 85 miliard korun a podnik spravuje téměř 11 miliónů pojistných smluv.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ