Globalizaci pohánějí investice

26.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zahraniční investice jsou nejdynamičtějším motorem internacionalizace hospodářství

Zahraniční investice jsou nejdynamičtějším motorem internacionalizace hospodářství. Tvrdí to šéf Institutu německého hospodářství Gerhard Fels. Jeho institut zveřejnil reprezentativní průzkum mezi německými podniky, které pro svá rozhodnutí o angažování se v zahraničí uvádějí dva důvody. Na prvním místě je blízkost k odběratelskému trhu a na druhém je snaha o snížení výrobních nákladů.

Podle Felse se dnes už i malé a střední firmy snaží diverzifikovat svou produkci tak, aby využily nižších nákladů také v zemích střední a východní Evropy. Pokud by byla zajištěna větší bezpečnost investic, šly by německé firmy do zahraničí daleko razantněji, konstatuje zpráva. Průmysl proto tlačí na politiku, aby v rámci nad

cházejícího vyjednávání WTO byla sjednána dohoda o investicích, která neprošla na půdě Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).

Německé firmy loni v zahraničí investovaly celkem 147 miliard DEM. Ovšem do SRN připlynuly investice jen za 11 miliard DEM. Vysoký rozdíl je způsoben tím, že vysoké náklady na výrobu v zahraniční investory spíše odrazují.

Zdroj: HN z 26. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU