Ericsson jde do aliance s Microsoftem

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Švédská společnost Ericsson, která je největším světovým výrobcem příslušenství k mobilním telefonům, vstoupí do strategické aliance s americkým softwarovým gigantem Microsoft

Švédská společnost Ericsson, která je největším světovým výrobcem příslušenství k mobilním telefonům, vstoupí do strategické aliance s americkým softwarovým gigantem Microsoft. "Cílem společného podniku obou firem bude uvést na trh systém mobilních telefonů nové generace, který lidem umožní pohybovat se po internetu a být ve styku s elektronickou poštou," oznámila v prohlášení švédská firma. "Bude to mít dlouhodobý dopad na celý sektor bezdrát

ové komunikace. Ericsson má mobilní telefony, zatímco Microsoft operační systémy a již delší dobu se poohlížel po způsobu, jak vstoupit do sektoru mobilní telefonie," řekl v první reakci Ilkka Rauvola ze společnosti Paribas.

Základem nového systému mobilníh

o telefonování bude Microsoft Mobile Explorer, pracující v operačním systému Windows. Ve společném podniku, který bude vyvíjet a prodávat řešení pro spojení mobilních telefonů s internetem, bude mít Ericsson většinu. "Prostřednictvím společného podniku bude Microsoft s firmou Ericsson spolupracovat na vývoji nových řešení, která budou spojovat podnikovou poštu s veřejnými službami bezdrátové elektronické pošty," píše se v prohlášení firmy Ericsson.

Ta v rámci partnerství nabídne svou technologii Wireless Ap

plication Protocol, která umožňuje přenos internetových služeb do formátu mobilních telefonů. Příspěvkem společnosti Microsoft bude jeho systém Mobile Explorer, což je vybavení určené právě pro mobilní telefony. "Provozovatelům, tvůrcům programů i spotřebitelům to dá více možností a funkčnosti v rozvoji a poskytování bezdrátových informací a služeb," oznámil Ericsson. S akciemi firmy Ericsson se přestalo již v poledne na stockholmské burze obchodovat. Burza zastavení obchodů zdůvodnila tím, že firma sdělí zásadní informaci, která bude mít na další vývoj kursu značný vliv. Při zastavení obchodů s touto emisí činila cena akcií 482 švédských korun a mírně tak klesla proti předchozímu dni, kdy vystoupila na historické maximum.

Zdroj: MF Dnes z 9. 12. 1999



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU