Průmysl se konečně dočkal oživení

10.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst produktivity práce ve výrobě začíná předstihovat zvýšení reálných mezd

Růst produktivity práce ve výrobě začíná předstihovat zvýšení reálných mezd

Vysoká poptávka v zemích Evropské unie převážila negativní dopad silného kursu koruny. Doplňkovou úlohu ve zlepšování průmyslu má i rostoucí zájem domácího trhu.

Poprvé se průmyslu letos podařilo vyrobit více zboží než loni. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce v říjnu o 0,9 procenta, tržby ve stálých cenách stouply dokonce o 3,6 procenta. Výkonnost průmyslu vykazuje jasný vzestup a jeho výhled do budoucna je velmi příznivý, reagovala na poslední údaje Českého statistického úřadu analytička Conseq Finance Anne Francoise Blüherová. Při běžném meziročním srovnání však průmysl v říjnu opět propadl - o 1,3 procenta. Od počátku roku se výroba propadla o celých 4,8 procenta. Od ledna do října postihlo meziroční snížení i tržby - o 2,2 procenta.

Pozitivním signálem ve vývoji průmyslu je také zpomalení růstu reálných i nominálních mezd. Platy v říjnu po odečtení od inflace stouply o 4,5 procenta, produktivita práce však ve stejném měsíci poskočila o 5,2 procenta. "Na rozdíl od začátku letošního roku začíná platit, že z této strany skutečně nehrozí riziko pro rovnováhu ekonomiky," uvedl Martin Čihák z Komerční banky. Radomír Jáč z Commerzbank však upozornil, že produktivita vzrostla především kvůli tomu, že zaměstnanost v průmyslu meziročně klesla o 6,2 procenta.

Stále však přetrvává nerovnoměrný vývoj mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími a mezi podniky s českých a zahraničním vlastníkem. Podle Martina Hluška z Erste Bank lze v domácí ekonomice najít úspěšné podniky se zahraničním partnerem, které jsou schopny využít růstu poptávky v EU. "Ty zajišťují uspokojivý vývoj naší obchodní bilance a táhnou růst prodejů," konstatoval analytik. Na druhé straně je zde mnoho podniků, které jsou částečně nebo dočasně zavřené a čekají na pomoc vlády.

Do konce roku analytici očekávají další zlepšení. Průmysl má i v dalších měsících podpořit rostoucí poptávku doma i v zahraničí. Za celý rok 1999 má meziroční pokles průmyslové výroby podle očekávání dosáhnout tří až 3,5 procenta.

V příštím roce by měla dále zesílit vnější poptávka. Silný příliv přímých zahraničních investic se promítne na restrukturalizaci firem. "Za těchto podmínek bychom v příštích letech mohli být svědky výrazného rozmachu průmyslového sektoru," zdůraznila Blüherová

Zdroj: HN z 10. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU