Klaus: Třetí verze rozpočtu projde, bude-li konzultována

10.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Předseda ODS Václav Klaus věří, že se podaří nalézt takovou variantu státního rozpočtu, která "by mohla být průchozí". Jako podmínku ale vidí, že třetí návrh státního rozpočtu bude "smysluplně konzultován". K tomu však zatím podle jeho slov na včerejším žofínském fóru nedošlo.

"V zemi musí vzniknout elementární konsenzus, jaký by měl být deficit státního rozpočtu. A o tom nikdo nejednal," řekl Klaus v narážce na úterní schůzku s premiérem Milošem Zemanem.

Sněmovna tuto středu opět neschválila v prvním čtení druhou verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Ta počítala se schodkem 42 miliardy korun při příjmech 588,1 miliardy korun. Nyní má kabinet 30 dní na to, aby sněmovně předložil novou verzi státního rozpočtu. "Rozpočtové provizórium tak bude nějakou dobu trvat," uvedl Klaus.

Expremiér dále zmínil, že je zklamán, že před projednáváním rozpočtu ve sněmovně nedošlo k určité politické dohodě o řízeném rozpočtovém provizóriu. "V jeho rámci by vláda až do přijetí definitivního rozpočtu čerpala méně než alikvótu, tedy méně než jednu dvanáctinu výdajů za měsíc." Kabinet by tak podle Klause dal signál, že to myslí se zásahem do státního rozpočtu vážně. Klaus dále připustil současnou napjatost státního rozpočtu. "S tím má problémy každá stagnující ekonomika," řekl. Nicméně v České republice jsou ze zákona dané výdaje příliš vysoké. "To zužuje manévrovací prostor pro libovolnou vládu," dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU