Ze statistického úřadu předčasně unikla data o vývoji HDP

15.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Na veřejnost se dostala jen pracovní verze materiálu, konečná se však podle expertů nebude příliš lišit

Na veřejnost se dostala jen pracovní verze materiálu, konečná se však podle expertů nebude příliš lišit.

Historicky třetí únik údajů o vývoji HDP se včera povedl Českému statistickému úřadu. Po druhé hodině odpoledne obdrželo několik analytiků a tiskových agentur prostřednictvím e-mailu nečekaně zprávu, že hospodářství ve třetím čtvrtletí vzrostlo o 0,8 procenta. "Nejde o oficiální údaje," reagovala předsedkyně ČSÚ Marie Bohatá. Podle ní šlo o jednu z pracovních verzí materiálu,

kterých bylo celkem šest. K definitivním číslům Český statistický úřad dospěl až po vyhodnocení všech podkladů, které se na stejnou problematiku dívaly z různých úhlů. Oficiální údaje se zveřejní podle harmonogramu dnes v devět hodin ráno.

Podstatně více než konečné číslo analytiky překvapilo samo předčasné zveřejnění. I když většina z nich zpochybnila možnost jejich využití ke komerčním účelům, únik informací je podle ředitele IS Expandia Miroslava Singra "mimořádně nepříjemným ukazatelem marasmu, v jaké

m je dnes stát jako regulátor a organizátor". Zveřejňování statistických údajů je předem naplánováno, aby měli všichni rovný přístup k informacím. Ten je důležitý obzvláště v případě, kdy mohou údaje rozhodovat o finančnímu zisku či kdy slouží jako nástroj politického boje. Proto je přísné dodržování harmonogramu jedním z měřítek politické nezávislosti a důvěryhodnosti statistických úřadů.

Údaje byly odeslány z e-mailové adresy vrchního ředitele sekce národních účtů Českého statistického úřadu Jana Hellera ve 14.14 hodin. Dostaly je tiskové agentury ČTK, Bloomberg a Bridge News a analytici z České národní banky, ČSOB, Bank Austria Creditanstalt, IPB a Patria Finance a společnost Tranis, která se zabývá dopravní problematikou v oblasti informačních technolog

ií (software). Jak se HN podařilo zjistit, předsedkyně Bohatá definitivní verzi vývoje podepisovala až kolem třetí hodiny odpoledne. Heller poté z úřadu odjel na služební cestu do Lucemburku. Vzhledem k tomu, že nevlastní služební mobilní telefon, se našemu listu nepodařilo získat jeho stanovisko.

Poprvé se čísla o vývoji dostala na veřejnost v podobě informací deníku Právo, který definitivní výsledky o vývoji v prvním čtvrtletí 1998 zveřejnil ve stejný den jako ČSÚ, tj. do novin se dostaly minimálně o den dříve. Druhý únik byl v letošním roce, údaj se však dostal jen mezi analytiky.

Experti soudí, že oficiální výsledek se nebude výrazně lišit od současné verze. "Čísla, včetně poklesu investic, odpovídají očekáváním," uvedl Singer s tím, že růst ekonomiky je primárně tažen vývozem, vládou a platy státních zaměstnanců. Potvrdil to i viceguvernér ČNB Zdeněk Tůma, podle něhož je obrat ekonomiky v souladu s předpoklady, a není proto důvod k zásahu do měnové politiky.

 

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU