Nárůst nezaměstnanosti a propad ekonomiky oslabují sociální smír

15.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst nezaměstnanosti kulminoval v srpnu a září, kdy bylo bez práce devět procent pracovních sil (asi 460 000 lidí)

Růst nezaměstnanosti kulminoval v srpnu a září, kdy bylo bez práce devět procent pracovních sil (asi 460 000 lidí). Nejvyšší procento nezaměstnanosti zaznamenalo již třetím rokem Mostecko (19 procent). Vzrostl také počet nezaměstnaných absolventů škol.

Asi 100 000 zaměstnanců nebyla podle ČMKOS v polovině roku vyplacena mzda. Nejznámějším se stal případ brněnského Zetoru a pražského ČKD Dopravní systémy, kde problémy s financováním výroby vyústily kromě opožďování mezd v nucenou dovolenou zaměstnanců a stávkové pohotovosti.

Pokračoval útlum těžby spojený s masovým propouštěním. Napjatá atmosféra byla od dubna na Mostecku po zveřejnění záměru Mostecké uhelné společnosti ukončit těžbu v lomu Ležáky a zakonzervovat hnědouhelný důl Kohinoor. V červnu ukončily Ostravsko-karvinské doly těžbu na dolech Lazy a Paskov, útlumové programy byly přijaty i v Severočeských dolech Chomutov a ve společnosti Sokolovská uhelná.

Další krizovou oblastí je severní Morava, kde

podle ČMKOS letos podniky zrušily 17 000 pracovních míst, přičemž v některých okresech dosahuje míra nezaměstnanosti až 17 procent.

S požadavkem okamžitého zahájení dialogu s vládou o zásadních změnách ve financování zdravotnictví a zvýšení platů na trojnásobek průměrného platu v zemi přišlo začátkem října před Úřad vlády na 700 lékařů.

Sociální podporu podle MPSV pobíralo v listopadu více než 3,5 miliónu lidí, průměrná měsíční dávka činila okolo 710 korun. Koncepce sociální politiky, schválená 28. dubna, nepočítá se zvýšením sociálního pojištění ani se změnou struktury životního minima. V letošním roce minimální mzda převýšila životní minimum, které od dubna činí 3430 korun měsíčně. Minimální mzda byla letos zvýšena dvakrát, od ledna z 2650 na 3250 Kč mě

síčně a od července na 3600 Kč. V polovině listopadu vláda rozhodla o dalším zvýšení minimální mzdy (na 4000 Kč měsíčně) od Nového roku.

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU