Americké akcie uzavřely pondělí bez výrazných změn

10.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. dubna (ČTK) - Americké akciové indexy uzavřely pondělí bez velkých změn. Příznivá zpráva, že miliardář Warren Buffett koupil podíly v železniční dopravě, a silná čísla o trhu práce měly na akcie stejně silný dopad jako obavy ze špatných firemních výsledků a ze situace na trhu s hypotékami pro méně spolehlivé klienty.

Index Dow Jones za pondělí vzrostl o 8,94 bodu na 12.569,14 bodu, tedy o 0,07 procenta. Index Nasdaq Composite ale klesl o 0,09 procenta na 2469,18 bodu, když o 2,16 bodu přišel.

Akcie firem z dopravy stouply poté, co Buffett převzal podíl ve třech železničních společnostech. Investoři tento krok pochopili jako důvěru v železniční dopravu i v celou ekonomiku. "Kupovat dopravu v této fázi hospodářského cyklu znamená, že si Buffett nemyslí, že se blíží výrazný pokles světové ekonomiky," řekl šéf investic Wells Capital Management Jim Paulsen.

Poptávku po akciích zvýšila i potenciální nabídka 50 miliard dolarů za Dow Chemical, o níž se zmínil britský nedělník Sunday Express. Dow Chemical ale po závěru obchodování na burze oznámila, že o ničem takovém nejedná.

Dolar se držel blízko šestitýdenního maxima vůči japonskému jenu díky páteční zprávě o nezaměstnanosti ze Spojených států. Zpráva zmírnila očekávání investorů, že by USA mohly brzy snížit dolarové úrokové sazby. V závěru obchodování se dolar prodával téměř beze změny za 119,32 JPY.

Kurz eura klesl o 0,1 procenta na 1,3360 USD a libra oslabila o 0,2 procenta na 1,9616 USD. Zobchodované objemy byly nízké, protože se většina evropských trhů neotevřela kvůli velikonočním svátkům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK