Akcie v Tokiu oslabily o jedno procento, euro pokračuje v růstu

13.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. dubna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu klesaly a investoři nejvíce prodávali akcie automobilek a maloobchodních prodejců. Zájem se naopak soustředil na akcie firem, u nichž trh počítá se silným růstem zisku. Na devizovém trhu se dál zvyšuje kurz eura, kterému pomáhají předpoklady dalšího zvyšování sazeb.

Index Nikkei 225 si odepsal 176,47 bodu a den uzavřel slabší o 1,01 procenta na hodnotě 17.363,95 bodu. Širší index Topix klesl o 1,2 procenta na 1705,50 bodu.

Na pokles kurzů akcií automobilek zapůsobil především silnější kurz jenu, který těmto firmám snižuje výnosy z prodeje v zahraničí. To se týká hlavně automobilky Toyota Motor a dalších velkých výrobců, kteří vyvážejí hlavně na americký trh.

Výrazně se zvýšil kurz akcií elektrotechnického konglomerátu Sony, kde investoři očekávají silný růst zisku. Akcie si připsaly asi pětiprocentní zisk a dostaly se na nejvyšší hodnotu za pět let. Zájem byl rovněž o akcie přepravní společnosti Mitsui OSK, které by k růstu zisku měly pomoci vyšší sazby.

Na devizovém trhu se dál zvyšoval kurz eura, které těží z předpokládaného růstu úrokových sazeb v eurozóně. Vůči dolaru je euro nejpevnější za dva roky, k jenu zůstává a švýcarskému franku zůstává blízko historického maxima. Evropská centrální banka ve čtvrtek nechala základní úrok beze změn a naznačila, že je zřejmě ještě zvýší.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,3510 USD, a zpevnilo tak z předchozích 1,3460 USD, kde bylo ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem kleslo na 160,41 ze 160,74 JPY, a dolar vůči jenu oslabil na 118,73 z předchozího kurzu 119,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK