SB: Náklady na založení s.r.o v ČR nižší než ve vyspělých zemích

15.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Náklady na založení společnosti s ručením omezeným jsou v ČR mírně menší než v jiných vyspělých zemích světa. Povinný základní kapitál patří také k nižším, naopak délka zápisu tohoto druhu podniku do obchodního rejstříku je v ČR spíše delší. Napsal to server Mešec.cz s odkazem na statistiky Světové banky z roku 2006.

Výše základního kapitálu, nákladů spojených se založením společnosti s ručením omezeným nebo délka zápisu do obchodního rejstříku se v jednotlivých vyspělých zemích světa výrazně liší, uvedl analytik Měšce Petr Gola. "Jednoznačně však můžeme říci, že založení společnosti s ručením omezeným je nákladnější i "papírově" náročnější v Evropě než jinde ve světě," podotkl.

Založení společnosti s ručením omezeným v Česku by mohl usnadnit nový zákon o podnikání, který prosazuje Hospodářská komora, řekl její prezident Jaromír Drábek. V jednom zákoně pak podnikatel podle něj najde všechny povinnosti vůči státním úřadům i všechny náležitosti nutné k podnikání.

Průměrná výše nákladů na založení nové společnosti s ručením omezeným se v Evropě pohybuje od nuly v Dánsku po 3445 eur v Itálii. V Česku činí 721 eur a patří k těm nižším. Do těchto nákladů jsou zahrnuty náklady na zapsání do obchodního rejstříku, registrace u obchodní komory, odměna notáře za vyřízení potřebných zakládajících dokumentů, výpisy z rejstříku trestů, získání požadované licence či ceny všech potřebných kolků.

Minimální výše základního kapitálu se v Evropské unii pohybuje od nuly ve Velké Británii po 35.000 eur v Rakousku, v Česku je 7189 eur (200.000 Kč). Nižší základní kapitál než v Česku je zákonem stanoveno v šesti zemích EU. V Austrálii, Japonsku, Kanadě, Novém Zélandu či USA není požadavek na výši základního jmění zákonem definován.

V sedmi zemích trvá zápis do obchodního rejstříku (nebo obdobné formy centrální evidence založených společností v zemi) jediný den (Austrálie, Nový Zéland, Dánsko, Nizozemsko, Portugalsko, Velká Británie a USA). Nejdelší lhůty zápisu jsou ve Slovinsku (35 dní) a Maďarsku (30 dní). V Česku ještě v roce 2004 trvalo zapsání do obchodního rejstříku 30 dní, nyní ale již v průměru představuje jen 14 dní.

Společnosti s ručením omezeným jsou společně s akciovými společnostmi nejrozšířenějším typem podniku ve světě. Kapitál této společnosti je tvořen vklady společníků a společnost odpovídá za své závazky celým svým majetkem. Nejúspěšnější firmy zásadním způsobem ovlivňují obchodní bilanci, nezaměstnanost a prosperitu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK