Vedení firmy ETA: Růst mezd o 8 pct je nereálný

18.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hlinsko (Chrudimsko) 18. dubna (ČTK) - Společnost ETA v Hlinsku na tom prý není ekonomicky tak dobře, aby pracovníkům zvýšila mzdy o osm procent, jak požadují odboráři. Zaměstnancům může přidat na platech maximálně 4,3 procenta, vyjádřil se dnes poprvé k několikaměsíčnímu vyjednávání o růstu mezd mluvčí společnosti Milan Smutný. Předsedkyně odborového svazu KOVO ETA Hlinsko Alena Šírová s argumenty firmy nesouhlasí, odbory v příštím týdnu plánují stávku.

Prosincový návrh růstu mezd je nejvyšším za poslední roky. Pokud by firma zaměstnancům přidala na platech víc, musela by zvýšit produktivitu či snížit počet pracovníků, řekl Smutný.

"Ministerstvo práce mělo k dispozici ekonomické analýzy firmy. To doporučilo, že mzdy mohou růst o šest procent. Toho se držíme. Když jsme navrhli růst mezd o 5,4 procenta, zaměstnavatel nesouhlasil. Proto nyní žádáme osm procent," řekla Šírová.

Průměrná mzda v hlinecké firmě, která zaměstnává 1100 lidí, činí 15.200 korun. Je tedy přibližně o 2000 korun nižší, než je průměrná mzda v Pardubickém kraji. Vzhledem k tomu, že jednání s managementem zatím nikam nepokročila, vyhlásil před týdnem odborový svaz stávkovou pohotovost. Příští týden plánuje stávku, uvedla Šírová. Předběžně se hovořilo o 26. dubnu.

"Do pátku sbíráme podpisy pracovníků, kteří se stávky zúčastní. Zatím mám čísla jen za jeden provoz. Se stávkou v něm souhlasí 95 lidí ze 100 pracovníků," uvedla Šírová.

Vedení firmy se podle Šírové chystá sejít s odbory v pondělí, nebo v úterý. Zaměstnavatel dnes chce pracovníkům třech divizí vysvětlit, jak si firma vede. Firma po dvou letech v roce 2005 vykázala zisk více než osm milionů korun, proto odbory začaly jednat o vyšším nárůstu mezd, uvedla Šírová.

"Mrzí nás, že se setkání se zaměstnanci doposud neúčastnil generální ředitel. Navíc na mítincích nebyla připuštěná žádná diskuse," tvrdí Šírová.

Podle mluvčího firmy odbory porušily dohodu, že neosloví média. Šírová řekla, že taková dohoda neexistuje.

Šírová také vylučuje jakékoliv spojení s vyjednáváním odborářů společnosti Škoda Auto a úterní stávkou jejích zaměstnanců. "Mě to uráží, jednání nejsou o Škodovce. Jednáme za odboráře a zaměstnance z firmy ETA. Také se distancujeme od jakéhokoliv poškozování firmy. My postupujeme podle zákona," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK