ÚOHS povolil fúzi Kaučuku s polskou firmou Dwory

18.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. dubna (ČTK) - Polská chemička Dwory může od skupiny Unipetrol koupit kralupskou firmu Kaučuk. Fúzi v hodnotě kolem 5,5 miliardy korun schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj nenaruší spojení český trh. ČTK to dnes řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Firma Dwory je součástí skupiny polského podnikatele Michala Solowowa. Holding se věnuje například obchodu s nemovitostmi, kapitálovým investicím, výrobě keramiky a sanitárního zboží, výrobě podlah a obalů. Fúze s Kaučukem má dosah minimálně na území Evropského hospodářského prostoru, uvedl Chalupa.

Kralupský podnik vyrábí a prodává hlavně styrenové materiály a syntetický kaučuk a petrochemické suroviny. V žádné oblasti ale nová skupina nebude mít tak výrazný podíl, aby to vedlo k narušení hospodářské soutěže, míní ÚOHS. Nejvyšší podíl mají spojené firmy na trhu styren-butadienového kaučuku, i tam ale budou dál čelit konkurenci. Vznik dominantního postavení je proto vyloučen, doplnil Chalupa.

Unipetrol, v němž zhruba 63 procent vlastní PKN Orlen, se chce dlouhodobě zaměřovat na rafinerie, petrochemii a síť čerpacích stanic, a proto se začal zbavovat provozů působících v jiných oblastech. Vedle Kaučuku patří mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol také Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade. Do loňského roku patřila Unipetrolu i firma Spolana; tu holding prodal polské společnosti Anwil ze skupiny PKN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK