Zájem o hypotéky přetrvá i v letošním roce

18.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Silný zájem Čechů o hypotéky by měl pokračovat i v letošním roce, především v jeho první polovině. Hypoteční trh by měl v letošním roce stoupnout až o 45 procent, odhadl na dnešním setkání s novináři zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví České spořitelny Pavel Kühn. Odhad potvrzují i výsledky za první čtvrtletí, banky totiž zaznamenaly rekordní nárůst nově poskytnutých hypoték.

Česká spořitelna, která je největším poskytovatelem hypoték, poskytla v prvním čtvrtletí občanům na bydlení téměř 5500 nových hypoték v hodnotě 9,2 miliardy korun. Banka tak půjčila v meziročním srovnání o polovinu více peněz. Celkový objem hypoték, tedy včetně amerických hypoték a hypoték poskytnutých městům a podnikatelům, stoupl bance o třetinu na necelých 15 miliard korun.

Hypoteční banka, která je dvojkou na trhu a poskytuje hypotéky i klientům ČSOB a Citibank, poskytla občanům za první čtvrtletí meziročně o 44 procent více peněz, celkem 8,6 miliardy korun. Raiffeisenbank poskytla hypotéky ve výši 3,5 miliardy korun, meziročně o 153 procent více. GE Money Bank půjčila za první čtvrtletí 1,73 miliardy korun, což je více než dvojnásobný meziroční nárůst. Komerční banka výsledky zatím nezveřejnila.

Za dobrými výsledky hypotečních bank stojí podle odborníků nízké úrokové sazby, cenové akce jednotlivých bank a další nabízené novinky. Významnou roli hraje i výkon ekonomiky, rostoucí mzdy, nízké úrokové sazby a klesající nezaměstnanost.

Roli v zájmu o úvěry má podle analytika České spořitelny Davida Navrátila i nízká kvalita a rozloha bytů. "S tím, jak poroste bohatství lidí, poroste i poptávka po kvalitnějším bydlení," uvedl. Na 40procentní podíl hypoték ve vztahu k hrubému domácímu produktu, běžnému již dnes v EU, se podle něj Česko dostane kolem roku 2030. Nyní tento podíl činí deset procent.

Pro růst v letošním roce hovoří podle Navrátila i očekávané zvýšení objemu stavebních prací, ale i připravovaná daňová reforma. "Ta může nepatrně snížit poptávku," uvedl. Člověk s průměrným příjmem s hypotékou na milion korun se splatností 20 let a úrokovou sazbou 4,9 procenta ve třetím roce splácení si díky reformě bude moci z daní odečíst podle Navrátila po daňové reformě 4900 korun ročně, zatímco nyní je to 12.100 korun. Zároveň ale podle něj díky snížení daňové zátěže stoupne dotyčnému čistý měsíční příjem.

V následujících letech lze očekávat rovněž růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Podle analytiků nejenže stoupne základní úroková sazba ze současných 2,50 až na 3,50 procenta na konci roku 2008, ale zdraží i dluhopisy a hypoteční zástavní listy, ze kterých banky peníze na hypotéky získávají. "Není prostor pro to, abychom nové náklady nepřenesli na klienty," upozornil Kühn. Podle něj například úroková sazba 2,99 procenta běžná u jednoleté fixace v roce 2004 nepokryje v současnosti ani náklady banky.

Banky zaznamenávají i trvalý růst průměrné výše hypotečního úvěru. Například v Hypoteční bance stoupla za uplynulý rok o 19 procent na 1,609.000 korun. Téměř o 300.000 na 1,53 milionu korun vzrostla průměrná výše hypotéky u Raiffeisenbank. U České spořitelny si lidé berou zpravidla hypotéku 1,68 milionu korun, zatímco na konci loňského roku to bylo 1,55 milionu korun.

S tím, jak se daří ekonomice, tvoří hypotéky stále menší část rodinných výdajů. "Zatímco před deseti lety činil průměrný plat v ČR kolem deseti tisíc Kč, průměrná splátka hypotéky se v té době pohybovala přes sedm tisíc Kč. V minulém roce, kdy se průměrný plat vyšplhal nad dvacet tisíc Kč, měsíční splátka průměrné hypotéky nedosáhla ani devíti tisíc Kč," uvedl Kühn s tím, že jde o významný faktor podporující hypoteční trh.

Podle dřívějších odhadů GE Money Bank poskytnou tuzemské hypoteční banky letos klientům hypotéky za 124 miliard korun, což bude téměř o 23 procent více než loni.

Od počátku své činnosti v polovině 90. let banky poskytly do konce loňského roku celkem téměř 264.000 hypotečních úvěrů za 468 miliard korun. Občanům půjčily v 255.000 případech hypotéky za více než 327 miliard korun, firmám a podnikatelům udělily 7395 úvěrů o objemu téměř 133 miliard korun a městům a obcím 809 úvěrů za osm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK