V Jaderné elektrárně Dukovany skončila odstávka výrobního bloku

18.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 18. dubna (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila plánovaná odstávka druhého ze čtyř výrobních bloků. Kvůli výměně části paliva a kontrole zařízení byl reaktor zastaven na 32 dní, sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka. V letošním roce již bylo palivo obměněno ve dvou blocích. Další odstávka začne na počátku září a potrvá 67 dní.

Odstávka bloku číslo jedna bude delší, protože při ní dukovanští odborníci po několika letech prověří tlakovou nádobu reaktoru. V bloku bude také provedena modernizace části zařízení. Kvůli delší odstávce letos Dukovany plánují o něco nižší výrobu než loni, kdy dodaly do sítě rekordních 14,025 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Před dvěma desetiletími, v počátcích provozu elektrárny, byl každý reaktor mimo provoz 46 dní v roce. Nyní se práce provádějí do 32 dní. Zkracování odstávek umožňují novější zařízení, která nepotřebují tolik údržby. Nejkratší odstávka v historii elektrárny se konala letos v únoru, trvala 29,1 dne.

V mladší české jaderné elektrárně v jihočeském Temelíně je od konce ledna mimo provoz první blok. Energetici v něm měnili čtvrtinu paliva za nové a odolnější. Odstávku vyvolaly potíže s palivem od americké firmy Westinghouse. S výrobou měl blok začít už v závěru března, kvůli úniku asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody při tlakové zkoušce se ale odstávka prodloužila o tři týdny. Reaktor by měl být uveden do provozu v sobotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK