Paroubek: ČR hrozí, že nevyčerpá všechny peníze z EU kvůli Čunkovi

20.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - České republice hrozí, že nevyčerpá všechny peníze, které by mohla získat z Evropské unie v letech 2007 až 2013. Důvodem je podle předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka to, že ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) se zaměřuje na řešení své kauzy a nevěnuje se řízení ministerské agendy. Paroubek to řekl na dnešní tiskové konferenci. Čunek čelí obvinění, že přijal téměř půlmilionový úplatek.

Česká republika může za sedm let získat podle Paroubka celkem 860 miliard korun. Jen v tomto roce to je 55 miliard korun. Nečerpání všech dotací z fondů EU na léta 2007 až 2013 může zpomalit hospodářský růst a ohrozit konvergenční program, domnívá se šéf sociálních demokratů.

Expremiér a bývalý ministr pro místní rozvoj Paroubek se také ohradil proti tvrzení současné vlády, že za zdržení čerpání peněz z EU může někdejší kabinet ČSSD. Národní strategický referenční rámec, což je základní dokument pro čerpání peněz z EU na léta 2007 až 2013, schválila podle Paroubka minulá vláda loni v květnu.

Příčina zpoždění při čerpání peněz z EU je podle Paroubka také v tom, že nová vláda propustila odborníky, kteří se problematice strukturálních fondů věnovali na jednotlivých ministerstvech léta. Nabrala pak nové lidi, kteří nemají osobní kontakty v Bruselu a zkušenosti s čerpáním, řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK