Akcie v USA na konci týdne výrazně rostly, Dow Jones na rekordu

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy zažily v pátek díky příznivým firemním výsledkům výrazný růst. Nejsledovanější Dow Jonesův index tak vystoupil na nové rekordní maximum a přiblížil se těsně úrovni 13.000 bodů. Na devizovém trhu dolar zejména díky růstu akcií oživil z dvouletého minima k euru a posílil i k japonskému jenu.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování růstem o 1,20 procenta na 12.961,98 bodu, a zaznamenal tak třetí rekordní závěr po sobě. Za celý týden index získal 2,8 procenta a je na cestě vykázat svůj nejlepší měsíc za poslední čtyři roky. První rekord v nynější sérii zaznamenal Dow Jones ve středu, kdy prolomil maximum z 20. února - týden předtím, než v reakci na propad čínských akcií nastala na západních burzách vlna silného výprodeje.

Širší index S&P 500 stoupl za týden o 2,2 procenta na 1484,35 bodu, maximum od září 2000; technologický trh Nasdaq získal u svého souhrnného indexu 1,4 procenta a skončil na 2526,39 bodu.

Růst trhu nejvíce podpořily akcie výrobce těžkých stavebních strojů Caterpillar a internetové společnosti Google. Obě firmy zveřejnily příznivé výsledky hospodaření s optimistickým výhledem do budoucna. Zpevnily rovněž akcie ropných společností, které těžily z růstu cen ropy.

"Dynamika mluví jasně ve prospěch těch, kdo sázejí na růst," řekl agentuře Reuters investiční manažer Joseph Battipaglia z firmy Ryan Beck & Co. "Jsme uprostřed výsledkové sezony, která zatím běží podle očekávání; poslední ekonomické údaje tak naznačují, že ekonomika je sice pomalá, ale dále se již nezpomaluje," dodal.

Na devizovém trhu dolar díky akciím oživil a vymanil se z blízkosti dvouletého minima k euru. Růst akcií zlepšil postoj investorů k americké ekonomice, což dolaru poskytlo oddech.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru stoupl na 1,3595 USD ze čtvrtečního závěru 1,3606 USD a oživil z předchozího minima 1,3637 USD. K jenu dolar posílil na 118,71 JPY z předchozích 118,43 JPY. Britská libra, která během týdne k dolaru stoupla na 26leté maximum 2,0133 USD, zůstala proti čtvrtku beze změny kolem 2,0030 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK