ÚOHS přerušil řízení o udělení výjimky sdružení pojišťoven

15.03.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přerušil řízení o udělení výjimky pojišťovnám, které chtějí poskytovat pojištění cestovních kanceláří proti úpadku formou sdružení pojistitelů, tzv. poolu. ČTK to včera řekl mluvčí úřadu Jaromír Blažke s tím, že žádná z pojišťoven nemá od ministerstva financí (MF) pro tento druh činnosti potřebnou licenci.

"Úřad nemůže případ posoudit, dokud neví, který z účastníků řízení skutečně licenci získá," upozornil včera ČTK Blažke. ÚOHS rovněž nemůže udělit výjimku na dohodu o činnosti, kterou její poskytovatelé nemají povolenu, dodal.

Řízení o povolení bude obnoveno poté, co pojišťovny, které mají o vstup do sdružení zájem, získají od MF povolení toto pojištění poskytovat, informovala ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jarmila Lehnerová po jednání představitelů MMR, MF a České asociace pojišťoven (ČAP).

Asociace podle jejích slov předpokládá, že do konce března by alespoň některé žádosti měly být na MF předloženy. Zástupci MF přislíbili, že udělování licencí urychlí.

Jak Lehnerová uvedla, ČAP již zpracovala základní dokumenty sdružení, mapuje průběžně trh v této oblasti, a připravuje řadu konkrétních technických kroků k realizaci tohoto pojistného produktu.

Založit pojišťovací sdružení pro rozložení rizika při pojištění cestovních kanceláří proti úpadku chce přibližně 15 pojišťoven. Důvodem ke vzniku sdružení poskytujícího toto pojištění je rozložení rizika, snížení nákladů a tedy i pojistného.

Představitelé asociací cestovních kanceláří vyjádřili před několika týdny znepokojení nad tím, že ačkoliv od října letošního roku nesmějí cestovní kanceláře podle zákona prodávat své zájezdy bez uzavřeného smluvního pojištění, žádná z tuzemských pojišťoven tuto službu zatím nenabízí. "ČAP předpokládá, že do začátku října budou moci být pojistné smlouvy uzavřeny," sdělila dnes Lehnerová.

Zákon o cestovním ruchu, který povinné pojištění cestovních kanceláří proti insolventnosti přikazuje, nabude účinnosti 1. října 2000. Cestovní kanceláře mohou pro pojištění využít ještě půlročního přechodného období.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ