Minulý týden očima redakce

26.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Počínaje posledním dubnovým týdnem se na našem portálu budete setkávat s pravidelným komentářem mapujícím dění v oblasti financí a obchodu právě uplynulých dní. Příspěvek prvního z redaktorů vám právě předkládáme …

Fotbalové ME pro Polsko a Ukrajinu

Snad žádný sport nemá v Evropě takovou popularitu jako fotbal. O fotbalové mistrovství tak bývá vždy obrovský zájem. A to nejen ze strany sportovních fanoušků a nadšenců, ale ve fotbalových kuloárech se bojuje i o pořadatelství významné fotbalové události. Právě v polovině minulého týdne mezinárodní fotbalová asociace UEFA rozhodla o pořadateli Mistrovství Evropy, které se uskuteční v roce 2012 v Polsku a Ukrajině. Z trojice uchazečů vyhrál ten nejméně očekávaný.

Konání takové velké akce má samozřejmě na každou zemi i zřetelné ekonomické dopady. A nejsou to jen davy fotbaluchtivých fanoušků, které utratí nemalé sumy za dopravu, stravu či ubytování nebo miliardové příjmy plynoucí z reklamy. Na své si bezesporu přijdou i tamní restaurace a ubytovací zařízení, v celoevropském měřítku se dá očekávat zvýšení tržeb sázkových kanceláří a prodejců televizorů.

V souvislosti s mistrovstvím bude také třeba provést rozsáhlou modernizaci stávajících stadionů, zajistit dostatečnou ubytovací kapacitu, zásahy se nevyhnou ani dopravě a celé infrastruktuře. Dá se tedy očekávat vznik tisíců pracovních míst, což se pozitivně projeví na nezaměstnanosti a dalších makroekonomických ukazatelích. Ukrajina a Polsko tak mají pět let na to, aby odstranily všechny nedostatky a ukázaly se jako země fotbalu zaslíbené.


Google v rekordních číslech, Yahoo hlásí propad

Internetový gigant a největší světový vyhledávač Google Inc. minulý týden oznámil více než dvoutřetinový meziroční nárůst zisku za první tři měsíce letošního roku. Čistý zisk společnosti v prvním čtvrtletí vzrostl na 1,0 miliardy dolarů čili 3,18 dolaru na akcii (z 592 milionů neboli 1,95 dolaru na akcii před rokem) a předčil tak očekávání analytiků. Dobré výsledky hospodaření a optimistický výhled do budoucna přispěl k růstu akcií provozovatele internetového vyhledávače. Google tak zvýšil náskok nad svým nejbližším konkurentem Yahoo, jemuž zisk v prvním čtvrtletí naopak klesl o 11 %. Důvodem propadu Yahoo jsou rozsáhlé investice vynaložené za účelem konkurenčního boje se společností Google.


Škoda Auto: nebezpečný precedens?

Nejdůležitější tuzemskou událostí minulého týdne je bezesporu stávka zaměstnanců mladoboleslavské automobilky. V úterý ráno začala časově neomezená stávka, která se postupně přesouvala na jednotlivé provozy. Její výsledek? Pokles počtu vyrobených aut, milionové ztráty pro samotnou automobilku, dlouhotrvající vyjednávání odborářů s vedením společnosti. To jsou však jen přímé dopady. Situace v mladoboleslavské Škodě Auto resp. zvyšování mzdových požadavků může být důležitým precedentem, ze kterého si vezmou příklad odborářská vedení dalších firem.

Stávkou pohrozili i zaměstnanci tuzemského výrobce elektrospotřebičů, společnosti ETA Hlinsko. Koncem minulého týdne se však odboráři dohodly na růstu mezd v průměru o 4,9 procenta a hrozba stávky tak byla zažehnána.


Miliardové dividendy ČEZu a O2, ceny energie porostou

Více jak 16 miliard korun. Tolik hodlá rozdělit telekomunikační gigant, společnost Telefónica O2, mezi své akcionáře. Za loňský rok plánuje vyplatit dividendu ve výši 50 korun na akcii. Rozhodný den pro výplatu dividendy je navržen na 10. září, samotná výplata pak na začátek měsíce října.

O něco méně, zhruba 11,8 miliardy korun, bude vyplácet energetická společnost ČEZ, když za loňský rok hodlá vyplatit rekordní dividendu 20 korun na akcii. O více než osm miliard korun si tak polepší i státní pokladna. Jakožto největší akcionář drží v energetickém koncernu 67,6 procenta. Loňské dividendy ve výši 15 korun na akcii použil stát na krytí povodňových škod. To svědčí o pozitivní dividendové politice těchto společností.

Společně s oznámením o výplatě dividend vydala společnost ČEZ minulý týden prohlášení, podle kterého velkoobchodní ceny elektřiny v příštím roce vzrostou až o čtvrtinu. Zatímco velkoodběratelé, stejně jako ministr průmyslu Říman příliš nejásají, energetické společnosti tento krok zajistí vysoké zisky i v následujících letech. Právě díky očekávanému zvýšení cen energií se ČEZ v minulých týdnech dostal na seznam nejperspektivnějších energetických firem světa. Na něj ji zařadila společnost Merrill Lynch, jedna z největších investičních světových bank.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU