Hyundai zahájil stavbu automobilky v ČR

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 25. dubna (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Company (HMC) v Nošovicích na Frýdecko-Místecku slavnostně zahájila výstavbu svého první evropské továrny. Závod se začal stavět zhruba před měsícem, ročně by měl pro evropský trh produkovat až 300.000 aut a postupně zaměstnat až 3500 lidí. Do výrobního závodu v Podbeskydí firma investuje 1,1 miliardy eur (asi 30,8 miliardy korun).

Dalších 400 milionů eur (asi 11,2 miliardy korun) budou v Česku investovat subdodavatelé automobilky. Hyundai přilákala do České republiky 13 subdodavatelů z Koreje, z toho tři budou v Nošovicích, zbytek v Moravskoslezském kraji, řekl dnes na tiskové konferenci šéf pro výrobu HMC Jong Tuk-in. Nošovická továrna je dosud největší investicí v České republice na zelené louce.

"Díky spolupráci se slovenskou automobilkou Kia Motors bude celková výstavba nošovického závodu levnější, než byla v Žilině. Očekáváme, také, že naše stavba bude minimálně o dva až tři měsíce kratší, Kia byla vystavěna za 26 měsíců," řekl Jong Tuk-in.

Společnost Hyundai a Kia Motors v Žilině, které jsou od sebe vzdáleny 85 kilometrů, budou podle něj sdílet celou řadu komponentů - platformy, motory, převodovky, a Nošovice budou využívat i žilinského školicího centra.

"Díky Hyundai se Česká republika v srdci Evropy stane světově známým centrem výroby automobilů, chceme přispět k ekonomickému rozvoji České republiky," řekl zhruba pěti stovkám hostů na slavnostním ceremoniálu předseda představenstva HMC Čong Mong-ku. Čong Mong-kua soud před nedávnem nepravomocně odsoudil za zpronevěru podnikových financí ke třem letům vězení.

"Investice začíná, musíme nadále sledovat, kontrolovat a vyhodnocovat průběh činností, jak je to dáno zákonem o investičních pobídkách a na základě toho uvolňovat další peníze. V letošním roce to bude minimálně 700 milionů korun," řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Při ceremoniálu, na němž nechyběli VIP hosté z celé Evropy a vrcholní představitelé Jižní Koreje, jako jediný reprezentoval Topolánkovu vládu.

Zkušební provoz chce Hyundai v novém závodě spustit v září příštího roku. Sériová výroba by měla začít v březnu 2009, kdy bude výrobní kapacita dvou modelů aut (nový model i30, nástupce Elantry, a zatím neupřesněný model) činit 200.000 kusů. Po přidání výroby třetího vozu v roce 2011 se výrobní kapacita nové automobilky zvýší na 300.000 aut ročně.

Stavební práce už pohltily desetinu z plánovaných deseti miliard korun, měly by být dokončeny v letošním roce. Od ledna příštího roku chce Hyundai začít navážet a montovat výrobní technologie, což bude investice za zhruba 20 miliard korun.

Hyundai v současné době zaměstnává asi 100 lidí, dvě třetiny z nich jsou Korejci. V letošním roce chce do výroby a administrativy nabrat celkem 500 nových zaměstnanců. Jejich počet se má s nárůstem výroby zvýšit až na zhruba 3500.

Vedení jihokorejské automobilky spojilo nošovický ceremoniál k zahájení stavby se slavnostním otevřením sesterského závodu Kia Motors, které se uskutečnilo v úterý ve slovenské Tepličce nad Váhom nedaleko Žiliny. Kia Motors by měla nošovické automobilce dodávat motory. Kvůli tomu vybuduje v Tepličce ještě jeden závod v přepočtu za zhruba tři miliardy korun. V roce 2012 by měl slovenský závod vyrábět 600.000 kusů motorů ročně.

Příprava stavby továrny se neobešla bez potíží. Představitelé kraje, kteří nyní kvůli stavbě Hyundai domácnostem v Nošovicích a sousedních Nižních Lhotách vyplácejí kompenzaci 100.000 korun, museli v určitou chvíli oznámit korejským investorům, že s přípravou dvousethektarové nošovické zóny končí. Část vlastníků pozemků, mezi nimi nošovické zemědělské družstvo, totiž odmítalo pozemky prodat. Několika rodinám dokonce vyhrožoval anonym smrtí, pokud své pozemky neprodají. Policie pisatele nikdy nenašla. Kraj nakonec majitele půdy přesvědčil, aby ji prodali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK