Temelín znovu odstavil první blok, problém s čerpadlem

26.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 26. dubna (ČTK) - Energetici dnes kvůli výpadku jednoho z hlavních cirkulačních čerpadel odstavili znovu první blok Jaderné elektrárny Temelín. Příčinou výpadku bylo falešné zapůsobení elektrické ochrany. Informoval o tom mluvčí Temelína Václav Brom. Čerpadlo přivádí chladící vodu od reaktoru do parogenerátoru. Obsluha nejprve snížila výkon reaktoru na polovinu a poté jej odstavila. Druhý blok vyrábí elektřinu bez omezení.

Porucha je během krátké doby druhým problémem, kvůli kterému musel být reaktor odstaven. Ve středu blok na několik hodin vyřadil z provozu výpadek jednoho z cirkulačních čerpadel chladící vody v nejaderné části. Příčinou byla signalizace zvýšené vlhkosti v motoru čerpadla.

"Technici nyní provádějí výměnu elektrických ochran čerpadla, následně provedou jejich odzkoušení a zahájí přípravu k opětovnému zprovoznění prvního bloku," uvedl dnes ráno mluvčí.

Další z desítek provozních poruch elektrárny přišla jen hodinu poté, co vláda v noci na dnešek konstatovala, že melkský proces, na jehož základě se setkávali rakouští a čeští experti nad otázkami spojenými s bezpečností jaderné elektrárny Temelín, považuje za ukončený. Konstatovala, že proces se odehrál podle plánu, a rozhodla ukončit činnost komise pro posuzování vlivu elektrárny na životní prostředí. Zároveň navrhla Rakousku přejít v oblasti jaderné bezpečnosti mezi Českem a Rakouskem do režimu standardní mezinárodní informační dohody. Rozhodnutí vlády oznámil vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra kolem 01:30, v 02:21 vypadlo v Temelíně čerpadlo.

Rakouským odpůrcům se rozhodnutí vlády podle očekávání nelíbí a považují ho zároveň za přesvědčivý důvod k urychlenému podání mezinárodněprávní žaloby proti České republice. V pátek plánují hornorakouští odpůrci atomu blokádu deseti z 16 hraničních přechodů do Česka.

Energetici připojili první blok elektrárny do rozvodné sítě minulý pátek po téměř tříměsíční odstávce. Vyměnili při ní čtvrtinu paliva v reaktoru za nové a vylepšené. S výrobou měl blok začít v závěru března. Zařízení se ale potýkalo s řadou technických problémů. Nejprve pracovníci elektrárny řešili úniky mírně radioaktivní vody, poté kontrola odhalila zvýšenou vlhkost ve sběracím zařízení generátoru. Navíc prasklo i jedno ze 36 ocelových lan, která zpevňují ochranný obal reaktoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK