Levné zboží z Číny ničí české podnikatele

27.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hospodářský a politický vzestup Číny a Indie je nesporný. Bohužel je z velké části způsoben přehlížením sociálních a ekologických otázek. Levná pracovní síla a plagiátorství představují stále větší problém i pro naše podniky.

Téma týdne: Co všechno ovlivňuje finance

Levné zboží dovážené k nám z Číny ovlivňuje naše peněženky dvojím způsobem. Na jednu stranu nemusíme za nákup textilu či elektroniky vyrobeného v Číně sahat tak hluboko do kapsy, jako bychom museli v případě, že by se toto zboží vyrábělo v rozvinuté Evropě. Na druhou stranu pro nás rychle rostoucí asijské ekonomiky představují pro evropskou ekonomiku reálnou hrozbu. Ekonomický vzestup nových mocností, jako je Čína a Indie několikanásobně převyšuje hospodářský růst vyspělých zemí. Ke slovu se však hlásí i Brazílie, Rusko, Pákistán a další země považované ještě donedávna za outsidery.

Tyto státy vděčí za svůj rozmach především obrovskému množství laciné, relativně výkonné a především skromné pracovní síly a bohužel také minimálním ohledům věnovaným devastaci přírody. Těmto faktorům nemohu evropské země či USA ani zdaleka konkurovat. Problémem je i liknavý přístup k porušování lidských práv či k ochraně duševního vlastnictví.

Většina plagiátů pochází z Číny
Podle expertů zfalšují plagiátoři ročně zboží za více než 500 miliard eur, tedy asi 15 000 miliard korun, to je suma, která představuje šest procent z celkového světového obchodu. Většina padělků přitom pochází z Číny. Problémem je to, že výroba padělků probíhá Číně defakto oficiálně a je v podstatě regulerním průmyslovým odvětvím. Čínské úřady sice oficiálně deklarují snahu plagiátorství zabránit, nicméně jejich přístup je stále značně liknavý. Vyspělým evropským státům či USA se to sice nelíbí, ale vzhledem k zachování dobrých vztahů si nemohou dovolit Čínu příliš kritizovat. O tom, že výroba plagiátů je v Číně velice levnou záležitostí, svědčí i fakt, že za cenu, za kterou je hotové zboží dovezeno z Číny nenakoupí naše firmy a podnikatelé ani materiál nutný k výrobě daného výrobku.

BRIC je zkratka pro skupinu čtyř zemí - Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. Všechny čtyři země patří do skupiny rozvíjejících se trhů. Představují však 40 % celosvětové populace a tvoří také bezmála desetinu celosvětového HDP.

Čína si nedělá problém ani s ekologií
V současnosti jsou považovány za největší hříšníky v oblasti environmentální politiky Spojené státy americké. Odmítají totiž podepsat Kjótský protokol a staví se vlažně k omezování emisí. Přesto největší ekologické nebezpečí představuje vývoj právě v Indii a Číně. Obě země patřily mezi pět největších znečišťovatelů již v 90. letech. I přes tento fakt se nicméně dokázaly vyhnout zařazení do Kjótského protokolu. Poukazovaly přitom na svůj rozvojový status a nutnost nejdříve dohonit vyspělý svět. Čína je tak již dnes druhým největším znečišťovatelem po USA a ve skutečnosti představuje větší hrozbu, neboť stav myšlení a ekologického povědomí je na úrovni Sovětského svazu 30. let dvacátého století. Veškerá pozornost Číny je upřena na hospodářský růst, takže schází prostředky na ekologickou modernizaci průmyslu. Ten zpracovává paliva podstatně méně kvalitně než v rozvinutých zemích. Při realistickém pohledu není možné v blízké budoucnosti očekávat výraznější změnu v přístupu Číny k ekologii. Podobná situace panuje i v Indii. Podobně jako v Číně je i v Indii hospodářský růst založen převážně na ekologicky zastaralých technologiích, takže emise rostou ještě rychleji než ekonomika. Celých 80% výroby elektřiny pochází ze zastaralých neodsířených tepelných elektráren.

Závěr:
Rozvojové země mají plné právo k ekonomickému rozvoji, je ale důležité, jakými cestami ho dosáhnou. Je pravděpodobné, že současný hospodářský boom v Číně a Indii časem poněkud zadrhne, nicméně pokud se stávající vývojové trendy nezmění, tak západní společnost nepříznivě ovlivní.

Co všechno ovlivňuje financeExistuje mnoho faktorů, které ovlivňují finance a ekonomiky jednotlivých států. Mezi nejznámější patří počasí, nepokoje či terorismus, internacionalizace a globalizace, moderní technologie, internet či rostoucí ekonomiky. Pokud vás tato problematika zajímá, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU